– Dette landsmøtet skal peke ut vår vei ved tidsskillet i norsk politikk

Jens Stoltenberg er tindrende klar. - Valget vil handle om trygg økonomisk styring, eller usikkerhet for norsk økonomi. Det vil handle om et rettferdig Norge der alle bidrar, eller mer til de som har aller mest fra før. En god skole for alle, eller privatisering av skolen. En politikk for et ryddig arbeidsliv, eller svekket stillingsvern og flere midlertidige ansettelser. Internasjonal solidaritet, eller kutt i bistanden til verdens fattige. Og dette valget skal vi vinne!

VED ET TIDSSKILLE: Valget i høst er et tidsskille for Norge, mener Jens Stoltenberg. I landsmøtetalen sin røper han også at han er lei av høyresidas elendighetsbeskrivelser og nedsnakking av Norge.

VED ET TIDSSKILLE: Valget i høst er et tidsskille for Norge, mener Jens Stoltenberg. I landsmøtetalen sin røper han også at han er lei av høyresidas elendighetsbeskrivelser og nedsnakking av Norge.

Jens Stoltenberg er tindrende klar. – Valget vil handle om trygg økonomisk styring, eller usikkerhet for norsk økonomi. Det vil handle om et rettferdig Norge der alle bidrar, eller mer til de som har aller mest fra før. En god skole for alle, eller privatisering av skolen. En politikk for et ryddig arbeidsliv, eller svekket stillingsvern og flere midlertidige ansettelser. Internasjonal solidaritet, eller kutt i bistanden til verdens fattige. Og dette valget skal vi vinne!

Det var en partileder og statsminister i kjempeslag som åpnet den politiske delen av Arbeiderpartiets landsmøte (den kulturelle åpningen stod Kurt Nilsen for).

– Et tidsskille i norsk politikk
– I 125 år har landsmøtene i Arbeiderpartiet vært en drivende kraft for å utvikle det norske samfunnet og den norske modellen. Vi har forandret, forbedret, forsterket og skapt trygghet for at hver enkelt skal få leve ut sine drømmer, få sin frihet, startet Stoltenberg talen sin med.

Han fortsatte med å fortelle at han hadde deltatt på 20 landsmøter, som i tid strekker seg over fire tiår. – Alle lansmøtene har vært ulike. Vi har diskutert Europa, olje, pappaperm, fylkesveier og pelsdyr. Noen ganger har det vært strid om politikk og viktige verv. Andre ganger har det vært full enighet. Noen saker har jeg vunnet, andre har jeg tapt. Likevel, det som står igjen etter hvert eneste landsmøte jeg har vært på, er kraften vi skaper sammen. Kraften, og viljen til å forandre det bestående, fortsatte Stoltenberg.

– Slik skal også dette landsmøtet bli. Men det vil være noe mer. Dette landsmøtet, det 64. i rekken, skal peke ut vår vei ved et tidsskille i norsk politikk. I høst er det stortingsvalg. For første gang vil valget stå mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet, og en regjering til høyre for Høyre, minnet Stoltenberg om.

Og han la til: – I vår 125-årige historie har dette aldri skjedd før.

Høyre går mot høyre, ikke mot sentrum
– Før har det handlet om et borgerlig alternativ som vendte seg politisk inn mot sentrum. Det nye ved dette valget er at Høyre og Fremskrittspartiet har avklart at de vil regjere sammen. Det betyr at de skal utforme politikken der, i skjæringspunktet mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det betyr at vi står foran et historisk retningsvalg. Mye står på spill, fastslo Stoltenberg.

Statsministeren er klar på hva dette betyr for Norge og for norsk politikk: – Valget vil handle om trygg økonomisk styring, eller usikkerhet for norsk økonomi. Det vil handle om et rettferdig Norge der alle bidrar, eller mer til de som har aller mest fra før.

– Det vil handle om en  god skole for alle, eller privatisering av skolen. Om en politikk for et ryddig arbeidsliv, eller svekket stillingsvern og flere midlertidige ansettelser. Om internasjonal solidaritet, eller kutt i bistanden til verdens fattige, fastslo han.

– Og valget vil handle om hvorvidt vi skal ha en regjering som tar klimatrusselen på alvor, eller en regjering som ikke en gang makter å bli enige med seg selv om det i hele tatt finnes et menneskeskapt klimaproblem, la han til.

– Valget i høst vil kort og godt handle om hvordan vi skal møte vår tids store utfordringer, ute og hjemme. Og det er helt avgjørende hvilken retning vi velger. Vår retning – rettferdighet, og frihet for de mange. Eller deres – privatisering, og skattekutt for de få.

– Dette valget skal vi vinne
Stoltenberg høstet rungende applaus fra salen da han sa det alle landsmøtedelegatene nå vil bruke hver ledige time og hvert ledige minutt på: – Dette valget skal vi vinne.

– Jeg vet at mange av dere har tvilt gjennom vinteren. Er det mulig å vinne når høyresidens forsprang er så stort? Svaret er ja. Det er absolutt mulig. Jeg sier ikke at det er sikkert at vi vinner. Jeg sier heller ikke at det blir enkelt. Det jeg sier, er at en tredje valgseier er innen rekkevidde, sa Stoltenberg til landsmøtedelegatene.

Minnet landsmøtet om tidligere valgkamper
Stoltenberg har god grunn til å være optimistisk. For Arbeiderpartiet har flere ganger tidligere snudd svake galluper til sterke valgresultat. – Jeg har vært med i Arbeiderpartiets ledelse i 20 år. Gjennom fem stortingsvalg. Vi har ligget bak hver gang, men bare ett valg har vi tapt. Det var i 2001, og det var jeg i høyeste grad med på, innrømmet Stoltenberg til lett humring fra salen.

– I 1997 kan vi ikke si at vi vant, for Kjell Magne Bondevik ble statsminister. Men vi gikk kraftig fram de siste ukene før valget og fikk en oppslutning på 35 prosent. Og vi fikk regjeringsmakt også i den stortingsperioden, minnet han om.

– Så har vi vunnet tre valg. I 1993, 2005 og 2009. Spesielt husker jeg 1993. Da hadde vi 28 prosent på meningsmålingene i mai. På valgdagen i september fikk vi 36,9, vant valget og var mer enn dobbelt så store som Høyre. Så det jeg i hvert fall har lært av disse 20 årene, er at meningsmålinger ikke er valg. Og det er valgresultatet som avgjør. Ingen kan i april spå hvem som vinner i september.

– Så jeg vet at vi kan vinne, slo Stoltenberg fast.

Heller kjedelig politikk enn kjedelige liv
– Jeg vet at noen der ute tenker: Hadde det ikke vært spennende med et skifte nå? De synes politikken vår er kjedelig, og i fjor høst hørte vi at budsjettet vi la fram var godt for Norge, men det var ikke spennende nok, sa Stoltenberg.

– Vel, jeg erkjenner at det er mer spennende budsjetter i andre land. I Hellas, Italia og Storbritannia er statsbudsjettene mye mer spennende. Til og med i Sverige og Danmark er det mer spennende. Men politikk handler ikke om underholdningsverdien. Det er resultatene som teller. Husk på hva det «kjedelige» har gitt oss: Europas laveste ledighet, en historisk økning i kjøpekraften og et velferdssamfunn i verdensklasse.

– Mitt mål er ikke å styre landet på en underholdende måte. Mitt mål er å styre landet på en så uspennende måte at folk kan leve spennende liv, slo Stoltenberg fast til trampeklapp fra nærmere tusen tilstedeværende delegater, observatører og gjester i Oslo Kongressenter.

– Lei av høyresidas elendighetsbeskrivelser
Jens Stoltenberg holdt en lang og engasjert tale, og ble avbrutt av applaus og jubel flere ganger. Du kan lese manuset til hele talen på Arbeiderpartiets nettsider. Fra Sosialdemokraten.nos side vil vi likevel fremheve avslutningen av talen.

Der tok Jens Stoltenberg et kraftig oppgjør med svartmalingen og elendighetsbeskrivelsen Frp og Høyre driver med.

– Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge. Av skolen, helsevesenet og næringslivet, begynte Stoltenberg.

– De klager over en norsk skole i forfall. Jeg ser lærere og andre ansatte som bringer norske elever mot toppen. De roper igjen og igjen om krise ved norske sykehus. Jeg ser et kompetent personell, helsearbeidere, sykepleiere og leger, som gir oss et helsetilbud i verdensklasse. De sier at Norge taper kampen om framtidens jobber. Jeg ser gründere som satser, 55.000 nye bedrifter bare i fjor, og en kø av mennesker som flytter hit fordi de har tro på Norge, fortsatte Stoltenberg.

– Hvor lenge må vi høre på at høyrepartiene snakker Norge ned? Landet vi er glade i, menneskene vi stoler på, alt det fine vi får til sammen.

– Vår vei er en annen. Vi vil snakke opp dem som bygger Norge. Se dem, gi dem støtte og lede an i dugnaden. Derfor – idet vi går inn i en valgkamp, og fram mot et av de viktigste i veivalgene siden krigen – gir vi dette løftet:

Vi lover å stå opp for landet vårt.

Vi vil skape nye drømmer.

Vi skal ta Norge videre.

I fire nye år!

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.