Ap mest fram, Rødt faller under sperregrensa

Ap fram, Høyre tilbake, katastrofetall for Rødt.

VOKSER MEST: Arbeiderpartiet har størst framgang av samtlige partier på ny meningsmålin, og nærmer seg Høyre i kampan om å være Norges største parti. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet klatrer til over 20 % på en rykende fersk meningsmåling, og er nå tett på Høyre i kampen om å være Norges største parti. For Rødt er målingen fullstendig krise, partiet faller under sperregrensa og ligger an til å bli utradert på Stortinget.

Målingen er utført av Norstat på oppdrag av Dagbladet og Vårt Land, og viser at det er Arbeiderpartiet som har størst grunn til å glede seg over tallene. Partiet har størst framgang av alle partiene fra forrige måned, og vokser med 1,7 prosentpoeng fra april. Partiet er dermed over 20-tallet igjen, og har sin høyeste oppslutning siden september 2022 hos dette meningsmålingsbyrået.

Ap nærmer seg Høyre

Dermed er avstanden opp til Høyre nå kun 3,1 prosentpoeng. For Høyre faller på målingen, akkurat som de har gjort på en rekke andre målinger de siste månedene. Går vi et år tilbake, var Høyre nær dobbelt så store som Arbeiderpartiet, med 34,1 % oppslutning mot Aps 18,4 % – et forsprang på hele 15,7 prosentpoeng. Nå er altså forspranget i hovedsak spist opp.

En del av Høyres velgere går tilsynelatende til Frp, for Frps oppslutning øker fra 16,4 % i april til 17,3 % i mai. Framgangen på 0,9 prosentpoeng er imidlertid ikke stor nok til å fange opp hele Høyres tilbakegang på 1,7 prosentpoeng, slik at de to blå partiene svekker seg i målingen.

Derimot styrker sentrumspartiene seg. Venstre går fram med 1,5 prosentpoeng til 6,4 %. Senterpartiet øker med 0,2 prosentpoeng til 6,6 %. Og Krf stiger med 0,6 prosentpoeng og kommer seg dermed over sperregrensa med en oppslutning på 4,2 %. Det er første gang siden mars 2023 at Krf har en måling over sperregrensa hos dette byrået.

Rødt utraderes

Partiet Rødt har hatt landsmøte, og dermed også fått mye medieoppmerksomhet rundt partiets politikk og ledelse. Slik oppmerksomhet gir ofte et oppsving på målingene, men Rødt opplever nå en landsmøteeffekt som er dramatisk.

I føle målingen vil kun 3,8 % av velgerne stemme på partiet, som dermed faller under sperregrensa for første gang i denne stortingsperioden. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville partiet kun sittet igjen med én enslig representant på Stortinget – partiets førstekandidat fra Oslo Bjørnar Moxnes – i motstening til de åtte representantene partiet fikk ved stortingsvalget høsten 2021.

Også for MDG er målingen begredelige nyheter. I likhet med Rødt har MDG hatt landsmøte, men det er ingen positiv medvind å spore. Partiet faller med 0,7 prosentpoeng til 3,3 % oppslutning, og ville ved et valg i dag havnet under sperregrensa. Partiet ville likevel hatt dobbelt så mange representanter som Rødt, med én fra Oslo og én fra Akershus.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.