Kirsti Kolle Grøndahl utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet

Til stående applaus ble en intetanende Kirsti Kolle Grøndahl utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. – Vi har besluttet at du utnevnes til æresmedlem i Arbeiderpartiet, var meldingen fra Jonas Gahr Støre da Kolle Grøndahl gikk på scenen for å delta i det hun trodde var en samtale om likestillingspolitikk.

ÆRESMEDLEM: Kirsti Kolle Grøndahl utnevnes til æresmedlem i Arbeiderpartiet. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Til stående applaus ble en intetanende Kirsti Kolle Grøndahl utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet. – Vi har besluttet at du utnevnes til æresmedlem i Arbeiderpartiet, var meldingen fra Jonas Gahr Støre da Kolle Grøndahl gikk på scenen for å delta i det hun trodde var en samtale om likestillingspolitikk.

– Du har vært medlem i Arbeiderpartiet i 53 år, og har vært aktiv hele veien. Du har hatt en imponerende mengde offentlige verv, tillitsverv både lokalt, i fylket og nasjonale utvalg. Ikke minst ledet du Arbeiderpartiets eldreutvalg, og i ditt åttiende år er du fremdeles aktiv i partiarbeidet, sier Jonas Gahr Støre.

– Det vi skal markere i dag er at du gjennom denne aktiviteten har satt tydelige spor som gjør landet vårt til et bedre land å leve i for alle. Kvinner og menn, sier Ap-lederen.

– Som ung lærer i Røyken meldte du deg inn i Arbeiderpartiet i 1970. Et enda yngre medlem i Buskerud på den tiden – AUF’eren Martin Kolberg – har beskrevet hvordan du ble lagt merke til tidlig. På en positiv måte skilte du deg ut i et partimiljø preget av maskulin påståelighet. La oss tenke litt gjennom det begrepet, sier Jonas Gahr Støre til latter fra både landsmøtesalen og fra det nye æresmedlemmet.

– Mange lot seg imponere. Du fikk tillit. Etter halvannen periode i kommunestyret ble du innvalgt på Stortinget i 1977, den første av hele seks ganger. Og du tilhørte det vi da kaller «Gro-generasjonen» av kvinner i vårt parti, og ble statsråd i hennes verdensberømte «kvinneregjering» i 1986. Først som kirke- og undervisningsminister i to år, og deretter som bistandsminister. Perspektivet var altså både det lokale og hjemlige, men også hele verden, sier Jonas Gahr Støre.

– Og du dro ikke stigen opp etter deg. Kvinners inntog i norsk samfunnsliv ville du selv bidra til å styrke. I ditt første år som kirkestatsråd utnevnte du flere kvinnelige prester enn forgjengeren din gjorde i hele hans periode – og han het Kjell Magne Bondevik, konstaterer Jonas Gahr Støre til applaus og jubel fra salen.

– Så ble du historisk i 1993 som vår første kvinnelige stortingspresident. Og Bergens Tidende skrev – og da skal man jo lytte nøye – følgende: «Kirsti Kolle Grøndahl er det beste som har hendt Stortinget siden C. J. Hambro», sier Ap-lederen til latter fra såvel salen som Kolle Grøndahl selv. – Det var vinteren 1999, så da hadde du allerede vært president en stund, legger han til.

– Og Stortinget ville du reformere og vitalisere. Det tror jeg stortingspresidenter fra Arbeiderpartiet etter deg har tatt lærdom av helt fram til denne dag, sier Jonas Gahr Støre. – Og med det gjøre nasjonalforsamlingen mer interessant og betydningsfull som debattarena. Du kuttet ned på partienes taletid for å få replikkene opp, så det kunne bli mer levende. Men du fikk – kanskje viktigst – innført den muntlige spørretimen, den såkalte spontanspørretimen.

– Og ikke minst gjorde du et betydelig arbeid for at det skule bli mulig å kombinere stortingsarbeid med familieliv, et arbeid som stadig pågår, sier Ap-lederen.

– Du har lagt ned en enorm innsats for partiet. Jeg vet du er glad i partiet. Og jeg opplever fra deg en SMS i ny og ne, jeg vet at du følger med. Og jeg vet at det er mange som vet at du følger med. Du skal vite at det betyr noe for dem. Så vet jeg også at du betyr mye for partiet, men også at partiet betyr enormt mye for deg. Og nå vil jeg at du skal ta imot beviset for at du er æresmedlem, og at du skal føle på den applausen du får fra Arbeiderpartiets landsmøte. Gratulerer.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.