Brasil: Lula-comeback sender Bolsonaro ut av presidentstolen

Venstresidens Luiz Inácio Lula da Silva ("Lula") ligger godt an til å vippe den kontroversielle Jair Bolsonaro ut av presidentstolen, viser ferske meningsmålinger.

LULA SLÅR BOLSONARO: Tre nye meningsmålinger i Brasil viser at eks-president Luiz Inácio Lula da Silva ligger godt an til å slå sittende president Jair Bolsonaro ved valget neste år. Foto: Isac Nóbrega (Jair Bolsonaro) og Ricardo Stuckert (Lula Da Silva)

Jair Bolsonaro har blitt kjent som «Brasils Trump», og er særdeles kontroversiell på grunn av måten han og hans regjering har håndtert koronaen på. Brasil har enorme dødstall, og et av tre korona-dødsfall i verden skjer nå i Brasil. Nå kan hans presidentperiode gå mot slutten, viser tre ferske meningsmålinger.

Målingene er tatt opp etter at den omdiskuterte dommen mot Luiz Inácio Lula da Silva («Lula») er opphevet. Den omdiskuterte og mye kritiserte dommen fratok Lula en rekke politiske muligheter, blant annet for å kunne stille til valg, I mars i år avgjorde en høyesterettsdommer i landet at dommen var ugyldig, og Lulas politiske rettigheter ble dermed gjenopprettet.

Populært Lula-comeback

Dermed fikk sittende president Bolsonaro en stor politisk utfordring i fanget.

For Lula var svært populær i tiden han hadde som president, og er det fortsatt. Selv om eks-presidenten har rukket å bli 75 år, peker nå flest velgere på ham som sitt foretrukne valg ved neste års presidentvalg.

Lula representerer det brasilianske Arbeiderpartiet, et parti som på 1980- og 1990-tallet ble vurdert som et sosialistisk parti, og som på 2000-tallet i større grad vurderes som et sosialdemokratisk parti. Lulas comeback i brasiliansk politikk ser ut til å gjøre at mange av velgerne på venstresiden nå samler seg bak ham – i motsetning til den fragmenteringen som venstresiden i landet har hatt mens Lulas politiske rettigheter var inndratt.

Entydige meningsmålinger: Bolsonaro ut, Lula inn

Etter opphevelsen av dommen mot Lula 8. mars, viser nå tre meningsmålinger at han har store sjanser for å vinne valget i 2022:

  • 38 % sier i en måling for Revista Forum/Offerwise at de vil stemme på Lula, mot 33,8 % som svarer Bolsonaro.
  • I målingen for Poder svarer 41 % at de vil stemme på Lula og 36 % Bolsonaro. I denne målingen har også Lulas tidligere statsråd Ciro Gomes høyere oppslutning enn Bolsonaro (39 % mot 34 %). Ciro Gomes representerer det sosialdemokratiske partiet PDT.
  • Også en måling fra Pesquisa XP/Ipespe bekrefter det samme, men her med Lula kun et prosentpooeng foran Bolsonaro.

Målingen hos Poder ble tatt opp før det var avklart at Lula faktisk ville stille til valg i neste års presidentvalg, altså i en situasjon der det var uklart hvem som ville være Bolsonaros hovedmotstander ved valget i 2022. Lula avklarte sitt kandidatur rett før påsken.

Rekordlav støtte til Bolsonaro

Samtidig med at Lula nå ser ut til å samle venstresiden, er Bolsonaros presidentskap svært upopulært. I Brasil måles det jevnlig – fra flere byråer – hva velgerne i landet mener om presidenten. I mars har det vært ire slike målinger fra de større nasjonale byråene, og samtlige viser skrekktall for president Bolsonaro.

I de to ferskeste målingene (fra slutten av mars) sier kun 33 % at de støtter måten Bolsonaro styrer landet på. De som sier de ikke støtter styret hans utgjør 59 % i den ene målingen og 60 % i den andre.

Også målingene tidligere i mars viste lignende tall (35 % støtte mot 60 % ikke-støtte i måling 10. mars, og 40 % støtte mot 51 % ikke-støtte i måling 3. mars).

Tallene står i skarp kontrast til støtten presidenten hadde tidligere i presidentperioden. F.eks. var det 57 % støtte og 40 % ikke-støtte i februar 2019, og så sent som i begynnelsen av 2020 var det også flere som støttet presidentens måte å styre landet på enn det var som ikke støttet den.

Med koronaen har tallene gradvis endret seg, og støtten til presidenten har aldri vært så lav som det den er målt til i slutten av mars.

Kreditering av bilder brukt: Ricardo Stuckert (foto av Lula da Silva) CC BY-ND 3.0 og Isac Nóbrega/PR (foto av Jair Bolsonaro) CC BY-ND 2.0.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.