Stupdykk for skotsk fiskeeksport etter Brexit sender advarsel til norske EØS-motstandere

Kaos, store forsinkelser, enorme kostnader og tapte inntekter i milliardklassen herjer nå fiskerinæringen i Skottland kun 2 uker etter at Brexit-avtalen trådte i kraft. Skottlands problemer viser tydelig hva Norge risikerer ved en oppsigelse av EØS-avtalen.

EKSPORTKRISE: Skotsk fiskeindustri er kastet ut i dyp krise kun 14 dager etter at Brexit-avtalen trådte i kraft. Fortolling og byråkrati forsinker ferskfisken, næringen påføres enorme kostnader og tusenvis av arbeidsplasser er i fare. Illustrasjonsfoto: Wikimedia

Kaos, store forsinkelser, enorme kostnader og tapte inntekter i milliardklassen herjer nå fiskerinæringen i Skottland kun 2 uker etter at Brexit-avtalen trådte i kraft. Skottlands problemer viser tydelig hva Norge risikerer ved en oppsigelse av EØS-avtalen.

Fisk og sjømat er en viktig næring i Skottland, akkurat som i Norge. Og nå merker arbeidsfolk og bedrifter kraftig hva britisk uttreden av det indre markedet betyr. Så lenge Storbritannia var EU-medlem har skottenes sjømat- og fiskeindustri hatt tilgang til det indre marked slik også Norge har gjennom EØS-avtalen. Men Brexit-avtalen er veldig mye dårligere enn EØS-avtalen og er etter kun to ukers virkning i ferd med å rasere fiskerinæringen og utradere en rekke arbeidsplasser i sjømatnæringen.

Lander fisken i Danmark
Problemene er så store for skotsk fiskerinæring nå, at fiskebåter har begynt å lande fangsten si i Danmark for å få adgang til markedene mens fisken ennå er fersk. Tonnevis av fisk blir også kastet, fordi kaoset som nå rammer fiskeeksporten gjør at fisken ødelegges mens den venter på tollbehandling og annet byråkrati som Brexit-avtalen medfører for fiske- og sjømatindustrien, melder Daily Telegraph.

Transporttiden for fisk har økt fra én dag før Brexit til at det nå går opp mot 5 dager. I mellomtiden ødelegges fisken, melder Financial Times.

Går på milliardsmell
Situasjonen er uholdbar for fiskeindustrien, som nå ber om milliardsubsidier fordi kaoset er i ferd med å ødelegge hele næringen og ta med seg titusenvis av arbeidsplasser i fallet. Hver uke taper nå fiskeri- og sjømatnæringen 90 millioner kroner som en direkte følge av Brexit-avtalen.

– Det er en kjennsgjerning av det har oppstått meget alvorlige problemer på grunn av Brexit. Særlig skyldes det den britiske regjeringen og dens manglende støtte til og forståelse for hvordan hele Brexit-forløpet skulle håndteres. Spesielt med tanke på at man i god tid har kunnet forberede seg på den situasjonen men nå står i, sier den skotske minister Fergus Ewing til avisen The Press and Journal.

Status er at de skotske eksportører av fisk og skalldyr har stødt på store forsinkelser i eksporten, når de forsøker å få varene fram til mottagerne på det europeiske fastland. Tollbyråkratiet og papirarbeidet har skapt lange køer av lastvogner ved distribusjonsanleggene ved Larkhall og Lanarkshire, men også problemene mellom Storbritannia og Frankrike har forsinket eksporten generelt. I noen tilfeller har ventetiden vært så lang, at hele vognlass av fiskeprodukter har måtte destrueres pga. fordervet fisk.

Setter fiskebåter på land
Alvoret understrekes av at fiskerne selv har fått beskjed fra sin egen interesseorganisasjon om å minske fangstene betraktelig. Et enkelt firma – SB Fish – har satt hele 15 båter i opplag og dermed rammes 50 familiers inntekter bare i dette ene selskapet.

– Det er rett og slett ikke mulig å få fersk fisk fram til de europeiske forbrukerne, forteller Jimmy Buchan, sjef for Scottish Seafood Association.

Og når Skottland eksporterer hele 80 % av fiskefangstene til EU, betyr Brexit en regelrett katastrofe for skotske fiskere og for familier som har sin inntekt fra fiskeri- og sjømatnæringen.

Problemene er så store at DFDS Scotland har innstilt eksporten til Frankrike og har lagt deres transportskip i havn siden torsdag i forrige uke. Også andre fraktselskaper har meddelt at de ikke kan sikre at hverken ferskt kjøtt eller fisk kan nå frem til kundene i EU, før det råtner opp.

Scotland Food and Drink beskriver problemet som et byråkratisk kaos.

Uten EØS er Norge i samme situasjon
Gjennom de mer enn 4 år lange forhandlingene om Brexit har fiskerinæringen og sjømatnæringen vært en av de store hodepinene. Det er svært mange ansatte, verdiene av eksporten er skyhøy og problemene er uoverstigelige. For Norge vil problemene være enda større ved en uttreden fra EØS, fordi fisk- og sjømatsektoren betyr anda mer i Norge enn den gjør i Skottland.

Ved å være en del av det indre markedet har både skotske og norske produsenter vært omfattet av EUs Veterinæravtale, som er en del av det indre markedet. Men ved en uttreden er man også utenfor Veterinæravtalen. Det er dette som skotske fiskeriansatte nå lider under.

Det nye systemet etter Brexit betyr at matvarer skal ledsages av et helt hefte med kontrollpapirer og dokumenter. Selv om det ikke er toll på varene i følge Brexit-avtalen, så skal både fisk og kjøttlikevel tollbehandles. Videre skal alle matvarer ha særlige bevis på at de lever opp til EU-reglene om matvaresikkerhet. Og eksportørene hevder ifølge britisk presse at de også jevnlig avkreves enda flere attester.

– Videre kreves det egne papirer dersom lastebilene skal lesse av varene sine på mer enn ett sted i EU, melder The Independent.

Ian Blackford, som leder SNP i det britiske parlament, sier at Brexit koster landsdelen milliarder i tapte eksportinntekter og reduert økonomisk vekst.

De som mener Norge må ut av EØS, bør avkreves svar på hvordan Norge skal unngå å havne i samme kaos som Skottland nå befinner seg i.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.