Ap: – Ukraina-støtten skal være forpliktende, langvarig og betydelig

Arbeiderpartiet vil sikre norsk støtte til Ukraina i mange år framover.

SOLIDARITET MED UKRAINA: - Med Nansen-programmet slår vi fast at norsk støtte til Ukraina skal være forpliktende, langvarig og betydelig, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Rigmor Aasrud. Bilde: Arbeiderpartiet

Et bredt flertall på Stortinget har denne uka lagt frem en betydelig støttepakke til Ukraina, døpt Nansen-programmet. Det er en politisk avtale som forplikter partiene utover denne stortingsperioden, og programmet skal gå over 5 år. Det er et kraftfullt signal om at vi står sammen med Ukrainerne i sin frihetskamp.

Jonas Gahr Støre har vist tydelig lederskap og politisk retning i denne veldig krevende situasjonen. Statsministeren har gjort klokt i å invitere Stortinget til et bredt forlik. Det er en kvalitet ved det norske samfunnet at vi evner å finne sammen i saker som krever det.

Med Nansen-programmet slår vi fast at norsk støtte til Ukraina skal være forpliktende, langvarig og betydelig. Den totale rammen for programmet er 75 milliarder kroner, og inkluderer militær støtte, kortsiktig sivil støtte og bidrag til gjenoppbygging av det ukrainske samfunnet når det er mulig. Støtten vi allerede har gitt – og skal gi til Ukraina i årene som kommer – skal bidra til å forsvare Ukraina og den europeiske sikkerheten. Det er derfor en styrke at samtlige partier – med unntak av Rødt – har sluttet seg til avtalen.

Den uprovoserte og ulovlige angrepskrigen som Russland har ført mot Ukraina i snart ett år nå, har endret Europa for alltid. Lenge trodde vi at de kalde frontene og vindene mellom øst og vest, skulle forbli historie. I tiår har Europa strebet etter å forme samfunn tuftet på frihet, likeverd og sameksistens. Krigen minner oss om at det er en oppgave som aldri tar slutt, og at den må holdes i hevd.

Nå betaler ukrainerne den høyeste prisen for å kjempe sin frihetskamp. Men vi må ikke glemme at de også kjemper den på vegne av oss. For hvordan vil kartet se ut om 5 år; 15 år; eller 50 år om Putin vinner over det liberale demokratiet nå? Det er et ubehagelig spørsmål å stille, men det er også en rettesnor for valgene vi må tørre å ta.

Det er ikke tvil om at Putin ønsker å skape splittelse og ustabilitet i Europa. Hvert land for seg selv vil tjene hans agenda. Og det er når det røyner på at verdiene våre testes for alvor. I møte med et brutalt og radikalisert Russland, har Europa valgt solidaritet med Ukraina. Et bredt flertall av det politiske Norge har forpliktet seg til å stille opp i årene som kommer.

Det koster i krone og øre, og det koster i politisk mot og vilje. Men vi har ikke råd til å la være.

Rigmor Aasrud, parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.