Stabil oppslutning for finske sosialdemokrater

Finske velgere ser ikke ut til å hverken flykte fra eller strømme til sosialdemokratene etter nyhetene om statsminister Sanna Marins dansing.

STABILT: Finlands sosialdemokrater har stabil oppslutning etter nyhetene om statsminister Sanna Marins dansing. Her med Jonas Gahr Støre og Magdalena Andersson under SAMAKS nordiske toppmøte i juni i år. Foto: Arbeiderpartiet

Finlands sosialdemokratiske statsminister fikk kraftig kritikk fra opposisjonen etter nyheten i august om at hun danset på fest. Nå viser to ferske meningsmålinger at de finske velgerne ikke har blitt nevneverdig påvirket av nyhetene eller av opposisjonens kritikk mot Marin.

Det var i slutten av august at Finlands statsminister Sanna Marin fikk massiv kritikk av den hjemlige høyreopposisjonen, fordi en video av henne mens hun danset på fest gikk viralt på nettet. Særlig det høyrepopulistiske partiet Sannfinnene drev kritikken voldsomt langt, og krevde at Marin skulle ta en narkotikatest – en test hun forøvrig tok til tross for at hun forsikrer at hun aldri har brukt narkotika (testen var negativt, slik også norske medier meldte om).

Marin fikk også betydelig støtte, ikke minst i sosiale medier. Også flere fremtredende politikere både i Norge og internasjonalt rykket ut til Sanna Marins forsvar, derblant NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som roste henne og slo fast «- Hun danser bedre enn meg».

Stabilt fra august til september

Nå viser to ferske meningsmålinger at de finske velgerne i liten grad er påvirket av kritikken fra høyreopposisjonen i Finland.

Begge de to store meningsmålingsbyråene i Finland – Kantar TNS og Taloustutkimus – måler sosialdemokratene på 19-tallet i sine september-målinger. Det er i tråd med oppslutningen Sanna Marins parti har hatt det siste året.

Fra juni 2021 til september 2022 har partiets oppslutning svingt mellom 17,9 % og 20,3 %. Nå måles partiet til 19,2 % hos Kantar TNS og 19,4 % hos Taloustutkimus. Endringen fra forrige måned er på under 1 prosentpoeng, og dermed klart innenfor feilmarginen.

Finske partimålinger gjennomføres forøvrig med langt flere respondenter enn norske målinger. Kantar TNS har i sin måling 2.460 respondenter, mens Taloustutkimus har spurt 2.973 velgere om deres partipreferanser. Taloustutkimus sine tall ble presentert av Yle, som slår fast: «Marins feiring ser ikke ut til å ha påvirket SPDs støtte».

Begge institutter måler liberalkonservative Samlingspartiet størst, en posisjon partiet har hatt på målingene siden juni 2021. Partiet måles til 23,6 % hos Kantar TNS og til 24,2 % hos Taloustutkimus.

Sosialdemokratene er nest størst, og har altså henholdsvis 19,2 % og 19,4 % oppslutning hos de to byråene. Tredje størst er Sannfinnene med 16,1 % hos Kantar TNS og 16,2 % hos Taloustutkimus. Deretter følger det finske Senterpartiet med 11,8 % hos Kantar TNS og 11,7 % hos Taloustutkimus. De Grønne er femte størst med 9,6 % oppslutning hos begge byråer, fulgt av Venstreforbundet med 8,0 % hos Kantar TNS og 8,1 % hos Taloustutkimus.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.