Sosialdemokratene fram i Tyskland – flertall for rødgrønt regjeringsalternativ

SPD FRAM: Det tyske sosialdemokratiske partiet går fram på ny meningsmåling, og sikrer flertall for rødgrønt regjeringsalternativ. Foto: Lukas Paslawski/Flickr (CC BY 2.0)

Tyske SPD gjør et hopp på gallupen, og dermed er det flertall for et rødgrønt regjeringsalternativ for første gang på lenge. Framgangen kommer få uker etter Andrea Nahles avgang som SPD-leder i kjølvannet av det elendige valgresultatet til Europaparlamentet.

Det er den tyske avisen Bild am Sonntag som melder dette i dag. Målingen, som er utført av gallupbyrået Emnid, viser at SPD går fram med 2 prosentpoeng fra målingen for bare én uke siden. Samtidig beholder Bündnis 90/Die Grünen og venstresosialistene Die Linke sin oppslutning.

Samlet oppslutning om de tre partiene er nå på 48 %, og et valg nå ville gitt flertall for de tre partiene i den tyske Forbundsdagen.

Bratt bakke for SPD
Gallupen i Bild am Sonntag gir grunn for ny optimisme i SPD. Partiet har hatt svake galluptall i lengre tid, og gjorde et elendig valg til Europaparlamentet i slutten av mai i år. Da gikk partiet tilbake 11,5 prosentpoeng fra valgresultatet i 2014, og fikk kun 15,8 % oppslutning. Det er tidenes svakeste valgresultat for SPD ved noe valg etter 1887, og også nesten 5 prosentpoeng svakere enn det rekordsvake forbundsdagsvalget i 2017 da SPD fikk 20,5 % av de tyske stemmene.

I begynnelsen av juni gikk SPDs partileder Andrea Nahles av, etter å ha ledet partiet i bare et drøyt år. Nahles var historisk da hun i april 2018 ble valgt til SPDs første kvinnelige leder, og gikk av som et direkte resultat av valgnederlaget.

I tiden etter valgresultatet og partilederens avgang, har galluptallene vært på bunn for SPD. Flere gallupbyråer har målt SPD helt nede i 11 % oppslutning, og bunnivået hos Emnid har vært 12 % – som SPD har blitt målt til både 9. juni, 16. juni og 23. juni.

SPD-vekst skaper nytt flertall
Men på Emnids måling 30. juni gikk SPD fram med et prosentpoeng. Og også i målingen 7. juli ble SPD målt til 13 %.

Nå gjør partiet et lite hopp opp til 15 %, og til tross for at dette historisk sett er svært svakt for SPD – er det nok til å snu det politiske bildet i Tyskland helt rundt.

For samtidig holder Die Grünen sin oppslutning på 24 %. Og også Die Linke holder seg uforandret med 9 %. De tre partiene har dermed til sammen 48 % oppslutning, og ville ved et valg i dag fått et flertall i den tyske Forbundsdagen.

Angela Merkels kristelig-demokratiske union (CDU/CSU) måles nemlig til kun 26 %, samme lave oppslutning som partiet har hatt de to foregående målingene. Dette er 6,9 prosentpoeng bak valgresultatet i 2017, og også 2,9 prosentpoeng bak valgresultatet ved Europaparlamentsvalget i mai i år.

Samtidig faller AfD, Alternative für Deutchland, på målingen. Det nasjonalpopulistiske partiet måles til 13 %, som er ned 1 prosentpoeng fra forrige uke. Det siste av de større partiene i Tyskland, FDP, måles til 8 %.

Dermed har de rødgrønne 48 % av velgerne bak seg, mens CDU/CSU, AfD og FDP til sammen har 47 %.

Ingen andre partier måles til å være store nok til å få inn representanter i Forbundsdagen. Det ligger dermed an til et knepent flertall akkurat nå for en ny rødgrønn regjeringsblokk som kan endre hovedbildet i tysk politikk – der «storkoallisjonen» mellom CDU/CSU og SPD har regjert fra desember 2013.

Tysklands valgordning der deler av Forbundsdagen velges som flertallsvalg i enmannskretser, kan imidlertid rokke ved dette bildet når det er så små marginer det er snakk om.

Rødgrønt flertall uten rødgrønn regjering i 2005 og 2013
Ved valgene til Forbundsdagen har det også tidligere blitt rødgrønt flertall, men uten at det har endt med en rødgrønn trepartiregjering.

I 2005 var Oskar Lafontaine gått mer eller mindre rett fra ledervervet i SPD til å starte Die Linke sammen med de reformerte restene av kommunistpartiet fra DDR. Å gå i regjering med dem ble fra SPD holdt for helt uaktuelt, og regjeringen etter valget ble en såkalt «storkoallisjon» mellom SPD og CDU/CSU.

Etter valget i 2013 var det også et svært knapt rødgrønt flertall i Forbundsdagen, noe som skyldtes at både FDP og AfD fikk en oppslutning rett under sperregrensa. Flertallet bestod av de samme tre partiene som har flertall i dagens meningsmåling, men nok en gang var det ikke mulig for SPD og Die Linke å finne fram til et samarbeid.

Den gang hadde imidlertid SPD over 25 % oppslutning. Nå er den 10 prosentpoeng lavere. Samtidig er det gått ytterligere 6 år siden det opprivende bruddet med Oskar Lafontaine som førte til dannelsen av Die Linke.

Vurderingene rundt et rødgrønt regjeringsprosjekt vil derfor med stor sannsynlighet være annerledes nå enn både i 2005 og 2013, dersom valgresultatet skulle gi rødgrønt flertall i Forbundsdagen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.