Sverige: Socialdemokraterna øker ledelsen i ny måling

ØKER LEDELSEN: Ny gallup viser at Scialdemokraterna øker ledelsen i forkant av det svenske valget i september. Målingen er godt nytt for statsminister Stefan Löfven (bildet). Foto: Anders Löwdin

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet går alle fram i den første gallupen Ipsos presenterer i den svenske valgkampen. Framgangen styrker muligheten for fortsatt sosialdemokratisk regjering med Stefan Löfven (bildet) som statsminister etter valget i neste måned.

Ipsos har gjort målingen på oppdrag fra Sveriges største dagsavis Dagens Nyheter.

Øker ledelsen på Sverigedemokraterna og Moderaterna

Et av spenningsmomentene i den svenske valgkampen er hvilket av partiene som vil bli størst. Målingen viser at Socialdemokraterna styrker seg som Sveriges største parti. I juni hadde partiet et forsprang på 4 prosentpoeng ned til Sverigedemokraterna, med Moderaterna på tredje plass ytterligere ett prosentpoeng bak. Men i august har ledelsen økt til et forsprang på 5,9 prosentpoeng ned til Sverigedemokraterrna, og ytterligere 1,3 prosentpoeng ned til Modertarna på tredje plass.

Galluptallene er 24,9 % for Socialdemokraterna (+ 0,9), 19,0 % for Sverigedemokraterna (- 1,0) og 17,7 % for Moderaterna (- 1,3).

Miljöpartiet og Vänsterpartiet øker

Gallupen viser at Socialdemokraternas regjeringspartner Milsöpartiet også øker. Etter en sommer der Sverige har vært herjet av langvarig tørke og mange store skogbranner, øker partiets oppslutning fra 4,0 % i juni til 6,1 % nå.

Også SVs svenske søsterparti Vänsterpartiet øker. Partiet ble målt til 9,0 % oppslutning i juni, og øker nå til 9,5 % oppslutning.

Partiene som ønsker fortsatt sosialdemokratisk regjering i Sverige har dermed økt sin oppslutning med til sammen 3,5 prosentpoeng fra juni til august.

Motvind for Moderaterna

Høyres svenske søsterparti Moderaterna sliter i motvind. Partiet har gått fra 22 % oppslutning i mai, via 19 % i juni til kun 17,7 % nå. Partiet tar mål lav seg til å være den ledende politiske kraft i en borgerlig allianse, men må et helt år tilbake for å finne svakere galluptall. Den gang var partiet i krise, og kom sterkere tilbake etter lederbyttet de gjennomførte. Nå ser det ut til at partiet nærmer seg en ny krise – de har rett og slett ikke grepet om velgerne.

De andre borgerlige partiene er det små endringer for. Centerpartiet måles til 10,1 % (+ 0,1), Liberalerna til 5,9 % (- 0,1) og Kristdemokraterna til 4,0 % (+ 1,0). Sverige har sperregrense på 4 % til Riksdagen, og Kristdemokraterna er dermed akkurat over denne grensa på målingen fra Ipsos. Det var de også i mai, mens de i juni og april var under sperregrensa.

Den rødgrønne blokken har en samlet oppslutning på 40,5 %, mot 37,7 % for den borgerlige blokken. Sverigedemokraterna har 19,0 %, og i tillegg har mindre partier uten mulighet for å nå sperregrensa en oppslutning på til sammen 2,8 % (i den gruppa er Feministisk Initiativ størst, med 1,0 % oppslutning).

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Anders Löwdin (CC BY-NC-ND 2.0)
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.