Gallup: Flertall for Helle Thorning-Schmidt i fire nye år

Etter å ha ligget under for de borgerlige på gallupen i nærmere to år, har Socialdemokraterne og samarbeidspartiene nå fått vind i seilene. En ny gallup viser at det nå er knepent flertall for den røde blokken foran valget til Folketinget senere i juni.

KNAPP LEDELSE: Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt (bildet) kan gå mot fire nye år i statsminister i Danmark, viser en fersk meningsmåling. Foto: Socialdemokraterne.dk

KNAPP LEDELSE: Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt (bildet) kan gå mot fire nye år i statsminister i Danmark, viser en fersk meningsmåling. Foto: Socialdemokraterne.dk
KNAPP LEDELSE: Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt (bildet) kan gå mot fire nye år i statsminister i Danmark, viser en fersk meningsmåling.
Foto: Socialdemokraterne.dk

Etter å ha ligget under for de borgerlige på gallupen i nærmere to år, har Socialdemokraterne og samarbeidspartiene nå fått vind i seilene. En ny gallup viser at det nå er knepent flertall for den røde blokken foran valget til Folketinget senere i juni.

Det er den danske avisen Ekstrabladet som melder om dette.

Arbeiderpartiets danske søsterparti er det største partiet i gallupen fra byrået Voxmeter, og måles til 26,8 % oppslutning. Hovedutfordreren, Høyres danske søsterparti Venstre, måles til 21,2 % oppslutning i målingen.

50,5 % rødt – 49,1 %
Gallupen viser at statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne nå har en reell mulighet for å fortsette i fire nye år. Totalt oppnår den røde blokken 50,5 % av stemmene i gallupen, mot 49,1 % støtte til den blå blokken.

For å ha flertall i Folketinget, kreves det 90 mandater. Gallupen viser at det er uhyre tett, også i mandatfordelingen. Den røde blokk har i følge målingen 89 mandater, mens den blå blokken har 86. I tillegg velges fire mandater fra de nordatlantiske områdene. I følge Ekstrabladet peker tre av disse fire i dag på rød blokk, som dermed har et flertall på 92 mandater hvis gallupen skulle bli valgresultat.

Småpartiene kan avgjøre
I Danmark er det en sperregrense på 2 % oppslutning (mot 4 % i Norge). To partier beveger seg helt ned mot denne sperregrensen, i følge målingen. Det kan vise seg helt avgjørende for valgutfallet hvordan det ender med disse partiene valgnatta.

På høyresiden er Det Konservative Folkeparti nå nede på en oppslutning på kun 2,6 %. Det er en halvering målt mot valgresultatet i 2011.

På venstresiden er partiet Alternativet over sperregrensen, med en oppslutning på 2,2 %. Partiet ble stiftet i november 2013, og stilte således ikke til valg i 2011.

Dersom et av disse partiene skulle falle under sperregrensen, kan dét avgjøre valgutfallet.

Målingen er den første Voxmeter presenterer siden slutten av 2013 med rødt flertall. Også de fleste andre byråer har i lang tid presentert målinger med relativt klar ledelse for de borgerlige. Den senere tid har derimot stadig flere målinger vist at det tetner til, og denne nyeste målingen fra Voxmeter viser at det absolutt er håp om fortsatt sosialdemokratisk regjering i Danmark etter valget senere i måneden.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.