Kan bli sosialdemokratisk valgseier i Tyskland

En drøy uke før valget i Tyskland viser meningsmålingene at det kan gå mot regjeringsskifte. Akkurat nå har opposisjonspartiene SPD, De Grønne og Die Linke en knapp ledelse på regjeringspartiene.

SVÆRT JEVNT: Fersk meningsmåling viser at det er jevnt løp foran valget i Tyskland om en uke, med en knepen ledelse til opposisjonspartiene. dermed kan konservative Angela Merkel (til venstre) måtte vike plass som tysk forbundskansler, og sosialdemokraten Peer Steinbrück (til høyre) kan bli den nye lederen av Tyskland.

SVÆRT JEVNT: Fersk meningsmåling viser at det er jevnt løp foran valget i Tyskland om en uke, med en knepen ledelse til opposisjonspartiene. Dermed kan konservative Angela Merkel (til venstre) måtte vike plass som tysk forbundskansler, og sosialdemokraten Peer Steinbrück (til høyre) kan bli den nye lederen av Tyskland.

En drøy uke før valget i Tyskland viser meningsmålingene at det kan gå mot regjeringsskifte. Akkurat nå har opposisjonspartiene SPD, De Grønne og Die Linke en knapp ledelse på regjeringspartiene.

Det er Der Spiegel som melder om at Tyskland kan være på vei mot regjeringsskifte, og at Peer Steinbrück kan overta som den første sosialdemokratiske forbundskansleren siden 2005 – da Angela Merkel fra det konservative kristen-demokratiske partiet CDU avløste Gerhard Schröder som tysk forbundskansler.

Knepen ledelse til opposisjonen
Den ferske meningsmålingen viser at regjeringspartiene og opposisjonen ligger nesten helt likt på en ny meningsmåling bare vel en uke før valget i Tyskland, men med en knapp ledelse til opposisjonen.

Regjeringspartiene (kristeligdemokratene i CDU/CSU og de næringslivsliberale FDP) får til sammen 45 prosent.

Opposisjonspartiene på venstresiden (sosialdemokratene SPD, De grønne og venstresosialistene Die Linke) får til sammen 46 prosent.

CDU/CSU får på målingen 40 prosent, mens FDP får 5 prosent. SPD får 28 prosent, De Grønne 10 prosent og Die Linke 8 prosent. Det euroskeptiske AfD (Alternative fur Deutschland) måles til 2,5 prosent oppslutning, samme oppslutning oppnår det tyske Piratpartiet.

Merkel mest populær
Dermed kan valget om en uke gi regjeringsskifte, til tross for at et flertall blant velgerne sier de fortsatt ønsker Angela Merkel som forbundskansler.

Merkel har støtte fra 49 % av de spurte. Utfordreren Peer Steinbrück fra SPD er ønsket av 32 % av de tyske velgerne.

Du kan lese mer på Spiegel.de.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.