Sosialdemokratisk valgseier i Danmark

Med en framgang på nesten 3 prosentpoeng er Arbeiderpartiets danske søsterparti Socialdemokratiet valgvinneren i det danske lokalvalget denne uka. Taperne er det ledende borgerlige partiet Venstre og innvandringskritiske Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet har nå bl.a. rent flertall i Ålborg, Danmarks fjerde største by. - Det ligner et blodbad for Venstre, sier dansk valgforsker.

VINNER: Socialdemokratiet er valgvinner i Danmark, her partileder Mette Frederiksen. Foto: News Øresund/Flickr (CC BY 2.0)

VALGVINNER: Socialdemokratiet er valgvinner i Danmark, her partileder Mette Frederiksen.
Foto: News Øresund/Flickr (CC BY 2.0)

Med en framgang på nesten 3 prosentpoeng er Arbeiderpartiets danske søsterparti Socialdemokratiet valgvinneren i det danske lokalvalget denne uka. Taperne er det ledende borgerlige partiet Venstre og innvandringskritiske Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet har nå bl.a. rent flertall i Ålborg, Danmarks fjerde største by. – Det ligner et blodbad for Venstre, sier dansk valgforsker.

Det endelige valgresultatet viser at Socialdemokratiet har fått 32,4 % av stemmene i det danske lokalvalget. Dette er en framgang på 2,9 prosentpoeng fra forrige gang. Regjeringspartiet Venstre har gått på en smell, og går tilbake 3,5 prosentpoeng til 23,1 % oppslutning.

Samtidig går Dansk Folkeparti tilbake for første gang noensinne ved et kommunalvalg. I 2013 fikk partiet 10,1 % av stemmere. Denne gang har DF fått 8,8 %.

– Blodbad
– Det ligner et blodbad for Venstre. Stort sett over hele landet går de tilbake, og de kommer til å miste riktig mange av deres borgmesterposter, sier en av Danmarks fremste valgforskere, Kasper Møller Hansen, til Berlingske.dk.

Også for Dansk Folkeparti er resultatet en kraftig skuffelse. Partiet har mistet posisjonen som Danmarks tredje største parti (er nå forbigått av Konservative med snaut 1.000 stemmers margin), de går for første gang tilbake i et kommunevalg, og ambisjonen om fremgang og å vinne sine første ordførerposisjoner ser ut til å glippe fullstendig.

Guldborgsund, Assens og Hvidovre er kommunene der DF har hatt størst forhåpninger, og valgresultatet viser at Dansk Folkeparti har tapt valget alle disse stedene. Eneste mulighet ser ut til å være Læsø, der Venstre har gjort et godt valg stikk i strid med landstendensen, og der Socialdemokratiet har gjort et elendig valg. I Læsø har også DF gjort det voldsomt bra, og økt fra 9,3 % forrige gang til 22,5 % nå. I et samarbeid med Venstre kan dette gi DF ordføreren.

Sosialdemokratisk valgseier
Socialdemokratiet har derimot god grunn til å slippe jubelen løs. Valgresultatet oppleves som et klart nei til regjeringspartiet Venstres politikk med store velferdskutt, svekkede helsetjenester, større sosiale forskjeller og et mer utsatt og utrygt arbeidsliv.

I enkelte valgkretser med høy arbeidsledighet har Venstre og støttepartiene tapt opp mot 25 %, mens Socialdemokratiet har gått tilsvarende fram. Eksempelvis i kretsen «Frederikshavn Nord», der Socialdemokratiet nå kan notere seg for ekstreme 71,2 % oppslutning, en økning på 25 prosentpoeng siden forrige valg.

Også andre steder på Nord-Jylland gjør Socialdemokratiet det eksepsjonelt sterkt. F.eks. er oppslutningen 56,3 % i Skagen, 65,0 % i Elling, 66,6 % i Fredrerikshavn Midt, 67,8 % i Frederikshavn Syd, 54,7 % i Gærum, 60,2 % i Sæby, 57,7 % i Volstrup53,3 % i Dybvad, 55,8 % i Hjørring Vest, 52,6 % i Hjørring Syd, 53,1 % i Hjørring Centrum og 50,8 % i Blersted for å nevne noen av valgkretsene der Socialdemokratiet har over 50 % oppslutning.

Også i Ålborg – Danmarks fjerde største by med godt over 100.000 innbyggere – er det en rekke valgkretser der Socialdemokratiet har fått stemmene fra mer enn halvparten av velgerne. Ålborgs bystyre vil de neste årene ha rent sosialdemokratisk flertall, da Socialdemokratiet sitter med 17 av mandatene mot de øvrige partienes til sammen 14 mandater.

Selv om forhandlinger og konstituering gjenstår, ser det ut til at fem av de seks største danske byene vil ha sosialdemokratisk styre de neste årene.

I København er det allerede avklart at Socialdemokratiets overborgmester Frank Jensen fortsetter. Der har partiet avtalen klar med de Radikale, SF og Enhedslisten. De samme fire partier har et klart flertall i Århus, i Odense, i Randers og altså i Ålborg der Socialdemokratiet har rent flertall alene. Kun i Esbjerg er det knepent flertall for Venstres ordførerkandidat med støtte fra DF, de Konservative og den lokale «Borgerlisten» med sitt ene mandat.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.