Sosialdemokratisk toppmøte: Jonas Gahr Støre møter Jeremy Corbyn

To av Europas fremste sosialdemokratiske ledere møtes i neste uke. Corbyn vil ha Støres råd i forbindelse med Brexit, mens Støre vil høre mer om Corbyns syn på privat og offentlig eierskap og moderne fordelingspolitikk.
TOPPMØTE: Tirsdag i neste uke møtes de sosialdemokratiske partilederne Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre til toppmøte. Foto: Garry Knight og Bjørn Jarle Røberg-Larsen

TOPPMØTE: Tirsdag i neste uke møtes de sosialdemokratiske partilederne Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre til toppmøte. Foto: Garry Knight og Bjørn Jarle Røberg-Larsen

TOPPMØTE: Tirsdag i neste uke møtes de sosialdemokratiske partilederne Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre til toppmøte. Foto: Garry Knight og Bjørn Jarle Røberg-Larsen
TOPPMØTE: Tirsdag i neste uke møtes de sosialdemokratiske partilederne Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre til toppmøte.
Foto: Garry Knight og Bjørn Jarle Røberg-Larsen

To av Europas fremste sosialdemokratiske ledere møtes i neste uke. Corbyn vil ha Støres råd i forbindelse med Brexit, mens Støre vil høre mer om Corbyns syn på privat og offentlig eierskap og moderne fordelingspolitikk.

De to sosialdemokratiske lederne har aldri tidligere møtt hverandre, men skal nå møtes for å samtale om flere aktuelle temaer.

Vil lære av Labours valgresultat
Til avisa Klassekampen utdyper Ap-leder Jonas Gahr Støre hvilke forventninger han har til møtet. – Labour er det partiet som har vokst sterkest i antall medlemmer de siste årene, og er nå det største sosialdemokratiske partiet i Europa. Jeg vil også høre hans syn på privat og offentlig eierskap og moderne fordelingspolitikk, og selvfølgelig hans tolkning av hvordan Labour kom bedre ut enn ventet ved forrige valg, sier Støre til Klassekampen.

Labour gikk fra 30,5 % oppslutning ved parlamentsvalget i 2015 til 40,0 % oppslutning ved parlamentsvalget i 2017. I nyere tid er det kun ved valgene i 2001 og 1997 da Tony Blair var partileder, at Labour har hatt bedre valgresultat enn i 2017-valget.

– Ganske sentrumsbasert sett med norske øyne
På spørsmål fra Klassekampen om Europas sosialdemokratiske partier bør lære av Corbyn og gå mot venstre, svarer Støre:

– Hvis du ser på Labours manifest til valget, så vil det med norske øyne være et ganske sentrumsbasert manifest. Det forteller litt om utviklingen det britiske samfunnet har hatt, i retning av privatisering og svekking av felles velferdstjenester. Deres forslag handler om å utvide et rom som er skrenket veldig inn.

Neppe norsk-britisk partnerskap
– De som sier at britene utenfor EU er en spennende partner for Norge, kan forregne seg, sier Ap-lederen til Klassekampen.

– Kreftene i britisk politikk som er toneangivende for å gå ut av EU vil ha lavere skatter, lavere sosial beskyttelse og at Storbritannia skal være et investerings- og skatteparadis, med tilsvarende nedtrekk på velferd og arbeidsrettigheter. Det er ikke det vi vil, fastslår Støre, som ønsker seg flere «partnere som står opp for den europeiske velferds­modellen».

Møtet mellom Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre finner sted tirsdag i neste uke.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.