Sveriges neste statsminister advarer mot å skape svenske tilstander i Norge

- Norske Høyre snakker om "nye idéer og bedre løsninger". Men idéene er ikke nye. Og ikke er de bedre. De er prøvd, gjennomført og har feilet i Sverige i mange år. Hvis dere skal lære noe av Sverige, så er det å holde høyrekreftene langt unna regjeringskontorene, advarer Sveriges neste statsminister Stefan Löfven.

ADVARER: - Lær av Sveriges feil, advarer Stefan Löfven, leder for svenske Socialdemokraterna og Sveriges neste statsminister.

ADVARER: - Lær av Sveriges feil, advarer Stefan Löfven, leder for svenske Socialdemokraterna og Sveriges neste statsminister.

– Norske Høyre snakker om «nye idéer og bedre løsninger». Men idéene er ikke nye. Og ikke er de bedre. De er prøvd, gjennomført og har feilet i Sverige i mange år. Hvis dere skal lære noe av Sverige, så er det å holde høyrekreftene langt unna regjeringskontorene, advarer Sveriges neste statsminister Stefan Löfven.

Det var en opplagt og engasjert partileder for de svenske sosialdemokratene som innledet  for Ap-landsmøtet.

– Modig uten å være mektig
Löfven framholdt hva som skiller sosialdemokratene i Norge og Sverige fra partiene på høyresida. – Solidariteten mellom mennesker er grunnpilaren i sosialdemokratiet. Vi tar et felles ansvar for hverandre, så ingenting i arven fra fortiden hindrer framtiden for deg og dine barn. Vi tar et felles ansvar for hverandre, så du kan være modig uten å være mektig, sa Löfven.

– Og vi tar et felles ansvar for hverandre så din svakhet blir vår svakhet, men din styrke blir vår alles styrke, fortsatte han.

Og la til: – Det er derfor et solidarisk samfunn er det beste grunnlaget for frie mennesker. Det er derfor solidariske samfunn blir verdensledende, slik Norge er. Og det er derfor Arbeiderpartiet kommer til å vinne valget i 2013!

– Sverige må se til Norge, og Norge må lære av Sveriges feil
Den svenske partilederen var krystallklar på at hvis det er noe Norge skal lære av Sverige, så er det hva Sverige gjør feil. Han mente at Norge er en modell til etterfølgelse for Sverige.

– Det jeg vil takke Jens og alle dere i Arbeiderpartiet mest for, det er hva dere har gjort i Norge på så kort tid, sa Löfven. – Når vi sier i Sverige at vi vil bekjempe arbeidsledigheten, da sier høyrepartiene: Det går ikke. Det funker ikke. Det er umulig. Når vi sier at vårt mål er å ha EUs laveste arbeidsledighet fra 2014, så sa høyrepartiene at det er umulig, understreket han. Før han la til:

– Men dere har allerede gjort det! I 2005 var arbeidsledigheten deres 5 prosent. Nå er den på fantastisk lave 3 prosent! Dere har skapt 330.000 jobber, og to tredjedeler av dem i private bedrifter. Dere har vist at det går å bekjempe arbeidsløsheten, også i urolige tider. Takk for at dere viser oss at det er mulig! sa Løfven.

Skryter av norsk skole
– Da vi sa at vi skal snu resultatene i skolen sa høyrepartiene også at det var for vanskelig, at skolen var altfor vanskelig å snu. Men dere snudde skoleresultatene allerede i 2007! Alle resultater går opp. I lesing, i skriving, i matematikk og i naturkunnskap. Norske fjerdeklassinger har størst framgang innen matematikk av alle land i hele OECD. Og dere har halvert antallet barn som har problemer med å lese og skrive! Når høyresiden i Sverige tviler, peker vi på Norge for å vise at det går an, fortale Löfven, og gjentok:

– Takk for at dere viser oss at det er mulig!

Plukket «nye idéer og bedre løsninger» i fillebiter
Stefan Löfven fortalte landsmøtet at han har vært og kikket på Høyres nettsider. – Øverst stod det et sitat fra Erna Solberg. «Norge trenger nye idéer og bedre løsninger», stod det. Så jeg leste videre for å se hva slags idéer de hadde. Og de er ikke nye! De har blitt utprøvd og gjennomført i Sverige i seks år nå, sa den svenske toppolitikeren.

– Og de er ikke bedre heller. For arbeidsledigheten stiger, skoleresultatene synker og velferden svekkes, fortsatte han.

– Min hilsen til det norske folk er: Bit ikke på det der! Se på politikken som gjemmer seg bak ordene. Høyres idéer er hverken nyere eller bedre, de er veldig gamle og veldig dårlige for Norge!

Du kan se hele Stefan Löfvens tale her:

 

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.