– Arbeiderpartiet er laget for de vanskelige oppgavene

Partisekretær Raymond Johansen sparker i gang valgkampen på Ap-landsmøtet: - Alle er enige om at det kommer til å bli vanskelig å vinne valget i høst. Vet dere hva jeg sier da? Jeg sier at det er greit! For Arbeiderpartiet er laget for de vanskelige oppgavene!

VINNER VALGET: Partisekretær Raymond Johansen slår fast at Arbeiderpartiet vinner valget ved å jobbe hardt, jobbe mye og stå på for Arbeiderpartiets kjerneverdier om et inkluderende og trygt samfunn for alle.

VINNER VALGET: Partisekretær Raymond Johansen slår fast at Arbeiderpartiet vinner valget ved å jobbe hardt, jobbe mye og stå på for Arbeiderpartiets kjerneverdier om et inkluderende og trygt samfunn for alle.

Partisekretær  Raymond Johansen sparker i gang valgkampen på Ap-landsmøtet: – Alle er enige om at det kommer til å bli vanskelig å vinne valget i høst. Vet dere hva jeg sier da? Jeg sier at det er greit! For Arbeiderpartiet er laget for de vanskelige oppgavene!

Partisekretærens engasjerte og humørfylte innledning for landsmøtet er starten på fem måneders innsats for å sikre gjenvalg av Jens Stoltenberg og en Ap-dominert regjering.

– Vi skal ta Norge videre på den viktigste veien av alle: Veien der alle skal med. Der arbeid til alle er jobb nummer en. Der menneskers frihet og fellesskap er selve adelsmerket! Jeg gleder meg til denne valgkampen, fastslår partisekretæren.

– Statsmannen Jens er Norges beste kort
Raymond Johansen fremholder Jens Stoltenberg som en stor styrke for landet. Henvendt til statsministeren sier han. – Jeg gleder meg mest av alt til å gå ut i valgkamp samen med deg, Jens. I mer enn ti å har du ledet partiet. Det er bare Oscar Torp, Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland som har ledet Arbeiderpartiet lenger, sier Johansen til trampeklapp fra salen.

Og han fortsatte: — Vi er inne i en storhetstid. For Arbeiderpartiet. For landet. Og den jobben du gjør for Norge, Jens, den imponerer meg. Som du selv sa på torsdag har du kanskje fått noen flere grå hår siden sist valgkamp. Men noen grå hår er ingenting å bekymre seg over. For alle veit, at når Jens gå i valgkamp – da gnistrer det av ham, slår Johansen fast.

– Og kanskje enda viktigere, Jens: Ingen står så støtt når en krise rammer partiet vårt og landet vårt. Våren 2011 stod jeg opå denn talerstolen og snakket om statsministeren og statsmannen. nå tenker jeg også på medmennesket. Jobben du gjorde. Måten du stod i det. Det er skrevet inn i historien. Du er skrevet inn i hjertene våre. Tusen takk.

Spilte poker, og tapte
– Jeg husker veldig godt den aller første landsmøtetalen min for fire år sia. Da var vi dypt bekymret. Finanskrisen var i sin spede begynnelse. Applaudert av høyresida  hadde den internasjonale storkapitalen spilt poker med folks velferd. Og sammen med dens kollaps , falt statsøkonomier som korthus, minner Johansen om.

– Resultatet ser vi nå. Fra Norrbotn i nord til Sicilia i sør er det nå 26 millioner arbeidsledige. Mer enn fem ganger Norges befolkning! Dette er ikke statistikk. Dette er mennesker. Bak hvert nummer i rekken skjuler det seg en skjebne. Vanlige folk som står opp hver eneste morgen, ser seg i speilet og spør: – Har vi penger til husleia, eller blir vi kaasta ut? Har vi penger til at jentungen kan fortsette på idrettslaget? Kommer sønnen vår noen gang til å få seg en jobb, råd til å flytte hjemmefra og stifte sin egen familie? All arbeidsledighet er et onde. Men ledighet blant ungdom er den aller farligste. I Hellas og Spania står mer enn halvparten av all ungdom uten arbeid. Det får konsekvenser, advarer partisekretæren.

– Yte etter evne og få etter behov – ikke omvendt!
Raymond Johansen minner landsmøtet om at den norske modellen er et spleiselag med tre bærebjelker. – Den første er at samfunnet er et spleiselag. Det betyr at du skal yte etter evne og få etter behov. Ikke omvendt! At alle bidrar til felleskassa over skatteseddelen. At alle  bidrar, om du er fattig eller rik. Og da må jeg spørre: Har Høyre og Frp tenkt å delta i dette spleiselaget? spør partisekretæren og sikter til høyrepartienes valgløfter om skattelettelser opp mot 100 milliarder kroner til de rikeste i landet.

– Venner, det er gigantiske beløp vi snakker om. Får Høyre og Frp regjeringsmakt og gjennomslag for sne skattekutt, da blir det også velferdskutt. Det vil gå utover noen, Og disse «noen» er vanlige folk, analyserte Johansen.

Anstendig arbeidsliv
— Den andre bærebjelken er et anstendig arbeidsliv. I fjor feira vi at Arbeiderpartiet var 125 år. Et ektefødt barn av fagbevegelsen. Vi ble stifta av 19 fagforeninger. De har fulgt med oss hele veien. Så når enkelte kritiserer oss for å ha «nære bånd til LO», da lurer jeg på hva de egentlig bekymrer seg for. Er det at vi står sammen på vanlige folk side de er redde for? At vi er opptatt av et anstendig arbeidsliv? At vi ikke aksepterer sosial dumping eller utnyttelse av vanlig folks arbeidskraft? I 126 år har vi hatt nære bånd til LO og fagbevegelsen. Og det skal vi fortsette med, hamrer Johansen fast til trampeklapp fra landsmøtesalen.

– Det er som farfar sa til meg. «Blod er tjukkere enn vann, og du tar ikke avstand fra historien og fortida di selv om to gretne naboer ikke liker slekta di», sier Johansen, og understreker at Arbeiderpartiet vil stå opp for et anstendig arbeidsliv og samarbeide nært med LO uansett hva høyrekreftene måtte finne på å mene om akkurat det. – Får den gjengen henda på rattet vil fagbevegelsen få enn regjering som jobber MOT dem, ikke en regjering som jobber MED dem slik de har i dag.

Velferd til alle
Den tredje og siste bærebjelken i den norske modellen brukte partisekretæren ekstra god tid på, rett og slett fordi den er under ekstremt press fra høyrekreftene. – Velferd til alle. En skole for alle. Et helsevesen for alle. En verdig omsorg for alle. Dette er den tredje bærebjelken i vår samfunnsmodell, sier Raymond Johansen.

– Det er vanskelig å ikke se til hva som skjer i Sverige. Vi har lært mye fra de svenske sosialdemokratene. Vi har hentet kunnskap fra det svenske folkhemmet til den norske velferdsstaten. Men ved de siste to valgene har det blåst en høyrevind i Sverige. Og nå ser vi resultatene.

– Fra Sverige kommer ikke lenger bare søt dansebandmusikk eller skiløpere som gå litt saktere enn oss… Fra Sverige kommer det nå busslaster på busslaster med ungdom på leting etter lønn, arbeid og framtidsutsikter. Med seg i bagasjen har de dyrekjøpt erfaring med hva som skjer når høyrekreftene slippes løs, minner partisekretær Raymond Johansen om.

Johansen mener at utviklingen i den svenske skolen kanskje er den aller mest alvorlige. – I Sverige er  det nå mer enn 300 aksjeselskap som driver private skoler. Markedet – merk dere ordet – domineres av fem skolekonsern. Konsern som ser på skolene som bedrifter. Bedrifter som de skal tjene penger på. For seks år siden tok de ut 84 millioner kroner i utbytte fra skoledriften. Etter seks år med høyrestyre er utbyttet økt til 400 millioner. John Bauer-konsernet er et av dem. De sikler nå også på det norske markedet, advarer Johansen, og borrer videre:

– Kikker du litt bak fasaden ser du at aksjefondet Axcel har kjøpt opp 90 prosent av aksjene i John Bauer. På hjemmesiden skriver de «Axcel mener at privatskoler vil fortsette å stå for en økende andel av det videregående utdanningsmarkedet i Sverige, og John Bauer har derfor gode vekstutsikter». Dette er reine ord for penga! Dette er business! Dette er butikk! Her skal det tjenes penger. De rikeste vil ha mer. Og du skal betale, fastslår Johansen.

– Det vil ikke vi! legger han til, og møtes med rungende applaus.

142 dager igjen
– Vi har 142 dager igjen. 142 dager med valgkamp. Med denne regjeringa. Med denne fantastiske organisasjonen. Sammen med AUF. Med fagbevegelsen. Med alle våre alliansepartnere i kulturlivet, blant frivillige organisasjoner, miljøbevegelsen. Alle dem som vil ta Norge samme vei som oss. Men dette valget handler ikke om oss, sier Johansen.

– Dette valget handler om vanlige folk. Om vanlige folks hverdag. Om vi fortsatt skal ha en fellesskole for alle. Et offentlig helsevesen. Et anstendig arbeidsliv. Båret fram av et spleiselag der alle bidrar og alle er med, minner partisekretæren om.

– Det blir tøft. Men vi har vist før at det går an. Nå skal vi ut. Vi skal få opp temperaturen. Vi skal få fram skillelinjene, og vi skal vinne dette valget!

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.