Kaoset på borgerlig side til nye høyder

Kaoset blant partiene på høyresida har nådd nye høyder. Nå krangler Erna Solberg og Siv Jensen så busta fyker om hvordan helsepolitikken skal være i et eventuelt borgerlig styrt Norge.

BORGERLIG KAOS: De borgerlige partiene er rykende uenige om det aller meste. Nå flyr Siv Jensen og Erna Solberg i tottene på hverandre i spørsmålet om hvordan flere kan få behandling i helsevesenet. Faksimile: NRK.no

BORGERLIG KAOS: De borgerlige partiene er rykende uenige om det aller meste. Nå flyr Siv Jensen og Erna Solberg i tottene på hverandre i spørsmålet om hvordan flere kan få behandling i helsevesenet. Faksimile: NRK.no

Kaoset blant partiene på høyresida har nådd nye høyder. Nå krangler Erna Solberg og Siv Jensen så busta fyker om hvordan helsepolitikken skal være i et eventuelt borgerlig styrt Norge.

Lista over saksområder der de blå spriker i absolutt alle tenkelige retninger er allerede svært lang. De krangler om finansieringen av veiutbyggingen, om bruk av oljepenger, om samferdsel, om hvorvidt utslipp av klimagasser påvirker klimaet, om asyl- og innvandringspolitikken, om alkoholpolitikken, om skolepolitikk, distriktspolitikk, næringspolitikk – ja, du kan bare nevne  et hvilket som helst politikkområde, og du kan være sikker på at det er vill uenighet blant de borgerlige om hva slags politikk Norge bør føre.

Dette skal de skape regjering av.

– Høyres løsning fungerer ikke
I dag røyk Erna Solberg og Siv Jensen i tottene på hverandre for åpen scene på enda et politikkområde. Nå er det helsekøene som seiler  opp som stridstema.

Siv Jensen mener Høyres politikk vil tappe det offentlige helsevesenet, og har ingen tro på de løsningene Høyre går til valg på. – Det mangler noe vesentlig, nemlig penger. Dersom du ikke sender med penger så flytter du køen fra det offentlige- til det private sykehuset. Da får du ikke behandlet flere pasienter, sier Frps partileder Siv Jensen til NRK – og forsøker plutselig å fremstå som en privatiseringsskeptiker til tross for at partiet hun leder har vært norsk politikks fremste forkjemper for privatisering i år etter år etter år.

Høyres politikk innebærer at for hver pasient som velger privat behandling, blir det mindre penger og færre lege- og sykepleierressurser tilgjengelig for offentlig helsevesen.

Høyre holder fast i drømmen om kommersialisering av helsevesenet
Siv Jensens kritikk preller av som vann på gåsa, og Høyres partileder Erna Solberg holder fast i partiets kongstanke om kommersialisering og privatisering av helsevesenet.

Selv ikke kritikk fra  helsetopper og fagfolk mot Høyres privatiseringsplan gjør synlig inntrykk på Solberg. – Dette er en endring som betyr mindre byråkrati og konsulentbruk og som strammer opp bruken av penger i det offentlige. Når det gjelder pasientbehandling legger vi inne mer penger, sier Solberg.

Høyre har tidligere tatt til orde for at alle skal få sykehussjekker tildelt fra staten, så de kan «shoppe rundt selv og velge fritt». Akkurat som om kronisk sjuke, kreftpasienter, langtidssjukmeldte med diffuse og sammensatte lidelser og andre med  helseplager ikke har annet å gjøre enn å leve ut Høyres drøm om å gjøre alle til kommersielle objekter for investeringskapital som står klar til å kaste seg over sykehussektoren.

Og mens Frp og Høyre diskuterer hvilket borgerlig eksperiment de skal kaste helsevsenet og pasientene ut i for at flere skal få behandling – sørger dagens rødgrønne regjering for at rekordmange pasienter behandles i et norsk offentlig helsevesen der kvaliteten nå er i verdensklasse.

Hver sin virkelighet – felles regjering
De fire partiene på høyresida lever tilsynelatende i hver sin virkelighet på politikkområde etter politikkområde.

Dette skal de lage felles regjering av.

Men ingen velgere skal få vite FØR de går og stemmer hva politikken blir ETTER at valget er over.

De som er ute etter bingoopplevelser har i grunnen mange muligheter i samfunnet allerede. Det er ikke nødvendig å  gjøre landets stemmelokaler til bingohaller på valgdagen – der ingen aner noen verdens ting om hva man kan vinne, og hva man kan tape. Ikke engang hva innsatsen er.

Å stemme borgerlig fremstår mer og mer som et risikoprosjekt. Og de borgerlige partiene ser ikke ut til å bry seg det minste lille grann.

Dét bør bekymre.

 

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.