Nedturen fortsetter for Høyre

November ble en elendig måned for Høyre, med tilbakegang på 8 av de 11 landsdekkende målingene som ble publisert. Størst var tilbakegangen på gallupen hos Vårt Land, der Høyre falt med hele 7 prosentpoeng. Målingene hittil i desember viser at nedturen fortsetter for Høyre.

FALLER: Høyre sliter på meningsmålingene. Hittil i desember har partiet mistet velgere på samtlige riksdekkende meningsmålinger.

FALLER: Høyre sliter på meningsmålingene. Hittil i desember har partiet mistet velgere på samtlige riksdekkende meningsmålinger.

November ble en elendig måned for Høyre, med tilbakegang på 8 av de 11 landsdekkende målingene som ble publisert. Størst var tilbakegangen på gallupen hos Vårt Land, der Høyre falt med hele 7 prosentpoeng. Målingene hittil i desember viser at nedturen fortsetter for Høyre.

Det er publisert tre målinger hittil i desember. Høyre faller på samtlige.

På målingen som NRK presenterer i dag, er Høyres tilbakegang på 3,5 prosentpoeng. Mye tyder dermed på at velgerne vender ryggen til Erna Solberg og partiet hennes. Det kan være flere grunner til dette.

Velgerne kjenner igjen Høyre
For det første har det vært betydelig mer fokus på politikk de siste par månedene enn tidligere. Mens Høyre tidligere har surfet på å snakke lite om egen politikk og i stedet kritisere regjeringen, har de nå måttet snakke om hva Høyres løsninger er.

Og Høyre har vært tydelige: De vil ha kutt i skattene for de rikeste i samfunnet, de vil åpne for massesalg av vannkraftselskapene våre til utlandet og de vil stramme inn på viktige velferdsordninger og skru tida tilbake i arbeidslivspolitikken.

Dette kjenner velgerne igjen. Dette er Høyre politikk av klassisk kaliber.

Og det liker ikke velgerne.

En splittet opposisjon
For det andre har opposisjonen vist seg å være langt mindre samkjørt enn man fikk inntrykk av da de hadde fokus på å kritisere regjeringen. Ikke minst har finansdebatten i høst vist at det høyresiden har å by på rett og slett er borgerlig kaos.

Det er lettere å finne politikkområder der de borgerlige er uenige enn områder der de er enige.

Mye lettere.

Og det er særlig Høyre som taper på splittelsen på høyresida, som «stoebroren» på høyresida.

Politiske arkeologer
Og for det tredje  har høyresida i stor grad latt politikken abdisere, og overlatt arenaen til politiske arkeologer. Når det er kontroll- og konstitusjonskomiteen som definerer høyresidas rikspolitiske agenda, er det ikke mange som lar seg imponere.

Velgerne vil ha politiske visjoner og vyer, ikke granskere som med lupe og millimetermål går rundt og leter etter feil og mangler som ligger langt tilbake i tid og som har lite eller ingenting positivt å tilføre dagens og morgendagens Norge.

Høyresida i Norge går på tomgang. Og når de en sjelden gang får satt seg selv i gir, beveger de seg i en retning velgerne slett ikke ønsker.

De som har regnet med en parademarsj for Erna Solberg og Siv Jensen inn i regjeringskontorene neste høst, vil bli overrasket.

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.