Borgerlig kaos i finansdebatten

Finansdebatten i Stortinget ble en oppvisning i kaos og politisk splittelse blant de blå. Det er rett og slett ubegripelig hvordan denne gjengen har tenkt å styre landet.

BORGERLIG KAOS: Siv Jensen og Erna Solberg leder de to største partiene i kaosalliansen som kan innta regjeringskontorene neste høst. Finansdebatten i Stortinget viste at uenigheten og splittelsen blant de blå er minst like stor i 2012 som den var i 2008. Illustrasjonsfoto: LO Media

BORGERLIG KAOS: Siv Jensen og Erna Solberg leder de to største partiene i kaosalliansen som kan innta regjeringskontorene neste høst. Finansdebatten i Stortinget viste at uenigheten og splittelsen blant de blå er minst like stor i 2012 som den var i 2008. Illustrasjonsfoto: LO Media

I dag har Stortingets finansdebatt så langt vist at en stemme til partiene Høyre, Venstre, Krf eller Frp er en stemme på – hva som helst, egentlig.

Forslagene om hva man skal bruke mer på, mindre på, kutte ut eller starte med har vært mange fra de fire opposisjonspartiene. Drøyt ni måneder før stortingsvalget er det rett og slett ikke mulig å finne ut hva slags politikk disse fire partiene mener å føre som et alternativ til dagens regjering.

Spriker i alle retninger
F.eks. vil Krf ha høyere skatter og høyere avgifter på bl.a. miljøutslipp, sprit og andre ting de ikke liker. Venstre vil bruke avgiftssystemet til en miljøpolitikk som er hinsides enhver realisme, og som alle de andre borgerlige partiene er motstandere av. Høyre vil – i motsetning til Krf – senke skattene. Mens Frp sendte en rabiat bajas opp på talerstolen som viftet med plakater og ropte at han hadde skriftlig garanti fra seg selv på at det ikke skulle finnes nullskatteytere – og like etterpå klasket til med like flåsete løfter om at skattekuttene skulle være enorme hvis Frp havner i regjering.

Mens Frp’eren gikk amok på talerstolen og stortingspresidenten forberedte seg på korreksen som naturligvis måtte komme, satt borgerlige politikere fra Høyre og Krf i stortingssalen og tvitret i sosiale medier om hvor håpløst de syns stuntet var.

Ute av stand til å samles om felles statsbudsjettforslag
Men vel så håpløst er det at disse fire partiene vil styre landet sammen, men ikke er i stand til å legge fram et felles forslag til statsbudsjett som viser hvordan de vil prioritere hvis de får folkets tillit. Nei, det er tvert om. Noen vil bruke mer, andre mindre. Noen vil øke bistanden, andre vil utradere den. Noen vil ha dyrere sprit, andre har som ideologi at spriten både skal bli ekstrembillig og tilgjengelig hvorsomhelst og nårsomhelst. Noen vil svinge pisken mot arbeidsløse, trygdede og sykmeldte, mens andre mener dagens velferdsordninger er verdt å forsvare.

Det er rett og slett ubegripelig hvordan denne gjengen har tenkt å styre landet.

Splittelsen, uenigheten og uforutsigbarheten er minst like stor nå som foran stortingsvalget i 2009.

De blå har sagt at mangelen på samling på borgerlig side foran valget i 2009 var en av hovedgrunnene til at de rødgrønne ble gjenvalgt.

I såfall ligger det an til fire nye år med Jens Stoltenberg som statsminister etter valget neste høst. For i 2012 som i 2008 er de rykende uenige om hva de vil, hvor de vil og når de vil dit.

 

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.