Nå står valget i Sverige mellom Andersson og Åkesson

Fortsetter sosialdemokraten Magdalena Andersson som statsminister i Sverige? Eller overtar høyrepopulisten Jimmie Åkesson?

TO KANDIDATER GJENSTÅR: Valget i Sverige står mellom sittende statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna og Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna. Foto: Wikimedia Commons og Flickr.

Fortsetter sosialdemokraten Magdalena Andersson som statsminister i Sverige? Eller overtar høyrepopulisten Jimmie Åkesson? Valget står mellom disse to etter at Moderaterna har mistet såpass mye oppslutning de siste ukene at Ulf Kristersson ikke lenger er en reell statsministerkandidat, og Socialdemokraterna ber nå om at Kristersson tas vekk fra de avsluttende TV-duellene mot Andersson – og at Åkesson kommer inn i stedet.

Svenskene vender ryggen til Høyres søsterparti, og sender Moderaterna kraftig ned på målingene kort tid før det svenske riksdagsvalget. Nå står valget i virkeligheten mellom at Magdalena Andersson fortsetter som statsminister, eller at Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson overtar.

Åkesson peker på seg selv

Både på Novus-målingene for SVT og på Sifo-målingene for Svenska Dagbladet er Moderaterna i kraftig tilbakegang. Hos Novus – som har løpende målinger med oppdateringer hver dag fram til valget 11. september – måles nå Sverigedemokratene til 20,3 % og Moderaterna til 15,8 %. Samtidig er Socialdemokraterna klart størst med en oppslutning på 30,3 %.

Hos Sifo er situasjonen noenlunde lik, med 19,8 % til Sverigedemokratene, 17,5 % til Moderaterna og 31,2 % til Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokraterna.

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson sier at han ser på seg selv som høyresidens statsministerkandidat. De andre partiene som vil bytte ut dagens sosialdemokratiske regjering er Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Socialdemokraterna vil endre TV-duellene i innspurten

Også Socialdemokraterna mener at det er Åkesson som er den reelle statsministerkandidaten på høyresiden. – Så som siffrorna ser ut nu är det inte ett val mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson utan mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, sier en sentral kilde til den svenske avisen Aftonbladet.

Socialdemokraterna tar nå initiativ overfor TV4 og SVT for å få endret de avsluttende TV-duellene i innspurten. Disse var planlagt å være mellom sittende statsminister Magdalena Andersson og Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson. Men nå vil Socialdemokraterna at duellene skal være mellom de reelle kandidatene; Andersson og Åkesson.

Inntil videre har ikke TV-kanalene gjort om på planene for de avsluttende debattene.

Med den nåværende blokkdelingen i svensk politikk, ligger uansett mye an til at en stemme på Liberalerna, Kristdemokraterna eller Moderaterna blir en stemme på høyrepopulisten Jimmie Åkesson som ny svensk statsminister.

På den andre siden av midtstreken har Centerpartiet, Miljøpartiet og Venstrepartiet sagt at de foretrekker at Magdalena Andersson fortsetter som statsminister. Målingene de siste ukene viser at denne blokken har et ørlite forsprang på høyresiden, varierende fra et snaut prosentpoeng til ca 3 prosentpoengs ledelse.

Bilder:
Magdalena Andersson, Flickr.com/Arbeiderpartiet, CC BY-ND 2.0
Jimmie Åkesson, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.