Høyre måtte beklage spredning av falske nyheter på sosiale medier

Høyre sletter Facebook-post og beklager at de spredte falske nyheter. Stortingsrepresentant og Ap-topp Anniken Huitfeldt er blant flere som reagerer sterkt på Høyres framgangsmåte.

BEKLAGER FALSKE NYHETER: Høyre måtte beklage at de spredte falske nyheter på sosiale medier. Her partileder Erna Solberg. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre (CC BY-NC 2.0)

– Jeg reagerer på at et regjeringsparti som vil fremstå som anstendig legger frem påstander om et forslag som aldri har eksistert, sier Anniken Huitfeldt til avisa VG. I helga la Høyre ut et innlegg på partiets egen Facebook-side om et angivelig forslag de tok avstand fra.

Forslaget eksisterer ikke

«I forslaget til ny barnelov foreslås det å bytte ut «mor» og «far» med «fødeforelder». Høyre vil skrote forslaget. Hva mener du?», lød innlegget som Høyre delte til sine ca 125.000 følgere på Facebook..

Men det er et problem med forslaget som Høyre er imot: Det eksisterer ikke.

– Den typen bruk av sosiale medier kjenner vi fra USA hvor man skaper stor debatt om noe som det er bred oppslutning om for å skape aggresjon, sier Huitfeldt til VG.

– Høyre vet godt hva de gjør her, legger hun til.

Oppsiktsvekkende er det også at innlegget fra Høyre kom etter at en av Erna Solbergs egne statsråder, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, hadde oppklart at det slett ikke var noe forslag om å innføre ordet «fødeforelder».

– Det setter alt i et enda merkeligere lys. Det som er så trist med deler av dagens debatt er at den går ut på å bevisst misforstå. Høyre burde ikke lede an i det, sier Huitfeldt. Hun er forundret over Høyre, og mener partiet bør beklage innlegget.

Tvunget til å beklage

Reaksjonene fra Huitfeldt og andre som så Høyres spredning av de falske nyhetene, har tvunget partiet til å slette innlegget og beklage det de har drevet med.

Fungerende kommunikasjonssjef Iris Aunvik Tveten i Høyre forklarer til VG at de «ønsket å teste begrepet på partiets følgere». Høyre har altså ønsket å teste ut et begrep som ingen foreslår å ta i bruk, ved å uriktig presentere det for sine følgere som at det er foreslått innført som erstatning for «mor» og «far».

– Innlegget ble slettet etter en liten time fordi det inneholdt faktiske feil. Deretter gjorde vi en ny vurdering av om dette var en debatt vi ønsket å løfte, og konkluderte med nei, sier Aunvik Tveten til VG.

Konfrontert med Huitfeldts oppfordring om at Høyre bør beklage innlegget, sier kommunikasjonssjefen at hun beklager, og at Høyre ikke burde publisert noe som inneholder feil.

Hun unnlater imidlertid å kommentere hvorfor i all verden Høyre ønsket å teste ut begrepet «fødeforeldre» på sine følgere, til tross for at ingen har foreslått å innføre et slikt begrep.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.