Ap-hopp på fersk måling

Arbeiderpartiet går mest fram og Høyre mest tilbake på ny meningsmåling. Ap-veksten er på 2,0 prosentpoeng fra forrige måling.

VOKSER MEST: Jonas Gahr Støre og resten av Arbeiderpartiet kan glede seg over gallupframgang. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Ingen vokser mer enn Arbeiderpartiet og ingen går mer tilbake enn Høyre. Forskjellen mellom de to største partiene er dermed mer enn halvert fra januar til februar. Nå skiller kun 2,6 prosentpoeng, mens Høyre i forrige måned hadde en ledelse på hele 6,3 prosentpoeng.

Det er Norfakta som har utført målingen på oppdrag fra avisa Vårt Land.

Arbeiderpartiet går fram fra 20,8 % i januar til 22,8 % nå. Trolig ser mange velgere effekten av at regjeringens politikk nå har gjort at strømkrisen i langt mindre grad treffer vanlige folk så hardt som den ville gjort med en annen regjering. Samtidig leverer Arbeiderpartiet på viktige politikkområder som arbeidsliv, samferdsel, utdanning, kultur og likestilling. Ikke minst har statsministerens stødige håndtering av store internasjonale spørsmål – særlig situasjonen i Ukraina – vist sosialdemokratiske velgere at Arbeiderpartiet står for den politikken de vil ha.

Høyre-fall

Høyre har målingens største tilbakegang. Fra å ha hatt 27,1 % av velgerne i ryggen i januar, går partiet nå tilbake med 1,7 prosentpoeng og måles til 25,4 %. Denne tydelige tilbakegangen er et trendbrudd; hittil i februar har Høyre stort sett holdt sitt høye nivå fra januar, men med målingens største tilbakegang hos Norfakta er det et spørsmål om de enten ble målt for høyt sist – eller om velgerne nå er i ferd med å forlate Høyre igjen.

Partiet har rett nok gått noe tilbake på et par andre målinger tidligere i februar, henholdsvis 0,7 prosentpoeng i Sentio-målingen for Amedia 15. februar og 0,3 prosentpoeng i Respons Analyses måling for VG samme dag. Men tilbakegangen nå er større, og den bryter også med stortingsmålinger på fylkesnivå tidligere i måneden der Høyre i hovedsak har hatt markert framgang.

Krf-krise og Sp-halvering

Med en oppslutning på kun 2,4 % er Krf i full krise. Partiet må helt tilbake til mars 2019 for å finne like skrekkelige tall. Dette er for øvrig den tiende målingen på rad fra Norfakta der Krf måles under sperregrensa på fire prosent.

Også for Senterpartiet oppleves nok målingen som full krise. Med kun 7,5 % av velgerne i ryggen, er partiet hele 6 prosentpoeng under valgresultatet fra i høst, og et valg nå ville kun gitt 14 Senterparti-representanter på Stortinget, halvparten av de 28 som partiet vant ved valget i september.

Stabilt for SV og Frp

SV måles til 8,3 % oppslutning. Det er minimalt tilbake fra januar da partiet ble målt til 8,5 %. Også Frp ligger helt stabilt, med 11,3 % oppslutning (11,2 % i januar).

Venstre måles til 4,8 %. Det er helt likt med valgresultatet i september, men en markert framgang fra januar – da partiet kun hadde støtte fra 3,7 % av velgerne.

Rødt måles til en oppslutning på 10,5 %, fram 1,0 prosentpoeng fra januar.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.