Rødgrønt flertall på fersk stortingsmåling

Framgang for Ap, SV og Sp på ny stortingsmåling sikrer rødgrønt stortingsflertall. Jonas Gahr Støre (bildet) ville dermed blitt gjenvalgt som statsminister om det var stortingsvalg i dag.
Jonas Gahr Støre

FLERTALL: Ny stortingsmåling viser at velgerne ville sikret rødgrønt flertall dersom det var stortingsvalg nå. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt vokser på en ny stortingsmåling. Dermed gjør Ap sin beste måling på halvannet år, og det ville blitt fire nye år med rødgrønt flertall dersom det var stortingsvalg nå.

Det er i Respons Analyses ferske måling for VG at de nye tallene fremkommer. Arbeiderpartiet vokser til 20,8 % oppslutning, og må tilbake til mai 2022 for å finne bedre tall hos VGs målinger.

Rødgrønn vekst, borgerlig tilbakegang

For Arbeiderpartiets del er dette sjette måling på rad uten tilbakegang hos Respons Analyses VG-målinger. Partiet har dermed hentet seg inn igjen fra det svært lave nivået fra senvinteren i år, og plasserer seg på riktig side av 20-tallet for andre måned på rad.

Også Senterpartiet, SV og Rødt øker på denne målingen. Alle framgangene er beskjedne, SV øker mest med 1,3 prosentpoeng i puss fra forrige måned, fulgt av Rødt med et pluss på 1,0 prosentpoeng og Senterpartiet med 0,6 prosentpoeng. MDG faller med 0,6 prosentpoeng fra forrige måling, men likevel er framgangen for disse fem partiene samlet på 2,8 prosentpoeng.

Rødgrønt flertall for første gang på lenge

Samtidig faller Høyre med 1,8 prosentpoeng og Frp går tilbake med 1,2 prosentpoeng, mens Krf går ned til 2,9 % oppslutning fra 4,1 % i august – og er dermed klart under sperregrensa igjen. At Venstre øker med 2,4 prosentpoeng veier ikke opp for de andre borgerlige partienes tilbakegang – og dermed viser målingen at det ville vært rødgrønt flertall på Stortinget ved et valg nå.

Til sammen samler Ap, SV, Sp, Rødt og MDG 86 mandater i målingen, mot 83 mandater til Høyre, Krf, Venstre og Frp.

Dette er første måling siden juni 2022 at Respons Analyse måler et rødgrønt stortingsflertall i VGs målinger.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.