Ap-hopp på ny stortingsmåling – Høyre og Frp faller

Arbeiderpartiet vokser med 2,6 prosentpoeng på fersk stortingsmåling. Høyre faller med 1,5 prosentpoeng.
Arbeiderpartiet vokser på første NRK-stortingsmåling etter valget

VOKSER: Arbeiderpartiet vokser med 2,6 prosentpoeng på første NRK-stortingsmåling etter valget. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Arbeiderpartiet vokser mest av alle partiene på en rykende fersk stortingsmåling. Framgangen er 2,5 prosentpoeng. Samtidig faller både Høyre og Frp med henholdsvis 1,5 og 2,5 prosentpoeng.

Dette fremkommer i en rykende fersk meningsmåling som Norstat har gjort for NRK og Aftenposten.

Arbeiderpartiet måles dermed til 21 % oppslutning, etter å ha ligget under 20-tallet i lang tid. Dette er partiets beste måling hos NRK siden mai 2022, og en framgang på hele 2,6 prosentpoeng sammenlignet med forrige måned.

Frp mest tilbake

Mens Arbeiderpartiet kan glede seg over framgang, går Høyre og Frp tilbake. Mest faller Frp, som med en tilbakegang på 2,5 prosent nå har støtte fra 11,6 % av velgerne. Det er nøyaktig samme oppslutning som ved partiets relativt svake stortingsvalgresultat i 2021.

Også Høyre faller, og måles nå til 27,6 % oppslutning etter å ha mistet 1,5 prosentpoeng i løpet av september måned. Høyre har dermed sin dårligste NRK-måling siden mai 2022, altså stikk motsatt av Arbeiderpartiet.

Mye tyder dermed på at Høyre straffes av velgerne på spørsmålet om stemmegiving ved stortingsvalg, med bakgrunn i den store politiske skandalen rundt Erna Solbergs inhabilitet og Høyres trenering av saken om aksjehandlingen til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes. Samtidig er det ikke usannsynlig at velgerne nå belønner Arbeiderpartiet av samme grunn. Det er jo tre punkter som klart skiller Arbeiderpartiets og Høyres holdninger til inhabiliteten som Erna Solberg i Høyre og Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiet sannsynligvis har havnet i på grunn av ektefellenes aksjehandler:

  • Huitfeldt og Ap la fram saken før valget, selv om det var åpenbart at det kunne skade partiet. Solberg og Høyre drøyde med å legge fram noe som helst, fordi det var åpenbart at det kunne skade partiet.
  • Ap driver ingen dekkoperasjon. Høyre viser alle tegn på å gjøre nettopp dét, og det er fullt gjennomskuelig for velgerne.
  • Huitfeldt tar ansvaret, og slår fast at ansvaret er hennes. Solberg tar ikke ansvaret, og peker i stedet på ektemannen.

Sp vokser også

Målingen viser også at Arbeiderpartiets regjeringspartier vokser. Senterpartiets framgang er 1,1 prosentpoeng fra forrige måling. Dermed styrker de to regjeringspartiene seg med til sammen 3,7 prosentpoeng på denne målingen.

De andre partiene er det mindre endringer hos, og målingen viser følgende oppslutning (endring fra august i parentes):

H 27,6 % (- 1,5)
Ap 21,0 % (+ 2,6)
Frp 11,6 % (- 2,5)
SV 8,7 % (- 0,6)
Sp 6,6 & (+ 1,1)
V 5,8 % (+ 0,8)
Rødt 5,3 % (- 0,4)
MDG 3,8 % (- 0,6)
INP 3,2 % (+ 1,3)
Krf 3,0 % (- 0,2)
Andre 3,5 % (+ 0,1)

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.