Tidligere Ap-statsråd Ruth Ryste er død

Ruth Ryste (91) er død. Hun var sosialminister i Odvar Nordlis regjering og sentral i kampen for abortloven.

TIDLIGERE AP-STATSRÅD: Ruth Ryste var sosialminister Odvar Nordlis regjering. Her fotografert i forbindelse med valgkampen i 2013, der hun jobbet med seniorvalgkampen i Telemark. Foto: Arbeiderpartiet

Ruth Ryste (91) døde torsdag. Hun var sosialminister i Odvar Nordlis regjering da loven om selvbestemt abort ble vedtatt. – Hun var en flott person, tvers igjennom. En ekte sosialdemokrat, sier avtroppende Ap-ordfører i Bamble, Hallgeir Kjeldal.

Ryste var opprinnelig fra Bamble, og har flere tiår bak seg som folkevalgt for Arbeiderpartiet og tillitsvalgt i fagbevegelsen. Fra 1970 til 1973 var hun sekretær i NTL, og i 1975 og 1976 sekretær i Statstjenestemannskartellet. Fra 1976 til 1979 var Ryste sosialminister i Odvar Nordlis regjering, og hun var også sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet i årene 1975 til 1981. Som statsråd kjempet hun gjennom abortloven, og senere jobbet hun intenst for å hjelpe flyktninger og for bedre dialog mellom innvandrere og myndigheter

Lokalpolitisk var Ryste vararepresentant til kommunestyret i Bamble fra 1967 til 1971, og senere var hun bystyrerepresentant i Porsgrunn i årene 2007 til 2011.

Aps avtroppende Bamble-ordfører Hallgeir Kjeldal hadde et godt forhold til Ryste. Overfor avisa Varden beskriver han henne som en veldig dyktig politiker.

– Hun var en bauta, sier Kjeldal.

– Da jeg var ordfører hadde jeg noen flotte samtaler med henne. Hun var en flott person, tvers igjennom. En ekte sosialdemokrat, understreker han.

– Hun har markert seg, sier Kjeldal til Varden.

Også avtroppende Ap-ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, kjente Ryste godt. – Hun var et viktig forbilde for meg, sier Kåss til Varden.

– Jeg husker at jeg spurte henne mye om råd. Mange av rådene hun ga har vært styrende for meg og hvordan jeg har jobbet med helse- og omsorgspolitikk i Porsgrunn, forteller Kåss.

Han mener Ryste har satt spor etter seg både lokalt og nasjonalt.

– Vi i Porsgrunn og Bamble kan være stolt av Ruth, sier han.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.