Ap til topps på ny måling, og SV større enn Frp

Ap opp 2,5 prosentpoeng på ny måling. Måles til 25,6 % og klart størst. Samtidig øker SV med 1,5 prosentpoeng og er større enn Frp.

TIL TOPPS: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over nye galluptall. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Det er solid rødgrønt flertall, til tross for at Senterpartiet faller med 2,7 prosentpoeng på Opinions nyeste meningsmåling. Arbeiderpartiet går fram med 2,5 prosentpoeng til 25,6 %, og er dermed klart største parti. Og SV måles til høyere oppslutning enn Frp.

Dette er hovedtrekkene i mai-målingen som Opinion har utført for Frifagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

Solid rødgrønt flertall

Ved et valg nå ville dermed de tre partiene Ap, Sp og SV til sammen fått 94 stortingsrepresentanter, ni flere enn det som trengs for å ha flertall i Stortinget.

Det er Arbeiderpartiets og SVs framgang på henholdsvis 2,5 prosentpoeng og 1,5 prosentpoeng som sikrer det solide flertallet. Senterpartiet sliter i motbakke, og går tilbake med 2,7 prosentpoeng fra april til mai.

Det ser ut til å være to grunner til at Arbeiderpartiet går ram: For det første er det tydelig at Arbeiderpartiet nå klarer å mobilisere flere av de velgerne som har stemt på partiet tidligere, og som en periode har vært usikre. For det andre vinner partiet tilbake flere av sine tidligere velgere som en periode har vurdert å stemme Senterpartiet.

Målingen gir dermed klart flertall for Jonas Gahr Støres regjeringsalternativ bestående av nettopp partiene Ap, Sp og SV. Men Senterpartiet holder fast ved at de har en Ap/Sp-regjering som sitt alternativ, mens SV ikke vil avklare om de overhodet skal gå i regjering – det spørsmålet skal overlates til partiets medlemmer å avklare gjennom en uravstemning.

Frp-krisen fortsetter

Frp måles til 8,7 % oppslutning, og har en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng ra april. Dermed er partiet nå mindre i oppslutning enn SV – som måles til 9,3 %. Det er første gang SV måles høyere enn Frp på Opinions målinger, og Opinion har ,ålt oppslutningen om de norske partiene siden 2007.

Også de andre partiene på høyresiden sliter. Verst er det or paritet med det villedende navnet Venstre, som måles til 3,3 % oppslutning. Partiet har dermed blitt målt under sperregrensen på de siste 7 målingene fra Opinion.

Også Krf lever farlig, selv om de i denne målingen akkurat klarer å krype over sperregrensa med en oppslutning på 4,1 %.

Øvrige partier er det minimale endringer for: Høyre måles til 22,0 %, og er nærmest uforandret siden april (+ 0,3). MDG får en oppslutning på 5,0 % (- 0,7) og Rødt måles til 4,4 % (+ 0,3). Gruppa «Andre» faller fra 30 % i april til 1,4 % nå.

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.