Klar Ap-vekst på fersk Hedmark-måling

Arbeiderpartiet måles til 34,0 % på en fersk måling byrået Sentio har foretatt, og har dermed 2,2 prosentpoeng høyere oppslutning enn på Sentios desember-måling for Hamar Arbeiderblad. Senterpartiet står på sted hvil, og Høyre går kraftig tilbake.

Målingen er tatt opp 28. – 31. januar, og velgerne er spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalget.

Ap klart fram
For Arbeiderpartiet er målingen en solid opptur. Partiet har i lengre tid knivet med Senterpartiet om å være største parti i de to fylkene som nå er sammenslått til Innlandet; Hedmark og Oppland. Ved stortingsvalget neste år er Hedmark og Oppland separate valgkretser, og i denne målingen har Arbeiderpartiet koblet grepet om posisjonen som Hedmarks største parti.

Med 34.,0 % oppslutning, øker Arbeiderpartiet med 2,2 prosentpoeng fra målingen Sentio gjorde i desember. Arbeiderpartiet er nå nesten oppe på valgresultatet fra stortingsvalget i 2017, da Hedmark ble Arbeiderpartiets beste valgdistrikt med 35,6 % oppslutning.

Senterpartiet på stedet hvil
Selv om Senterpartiet må se seg klart slått av Arbeiderpartiet i målingen, har partiet all grunn til å være fornøyde med tallene i målingen. 29,6 % av de spurte hedmarkingene sier de ville stemt Senterpartiet hvis det var valg nå. I desember-målingen var oppslutningen 29,4 %, så partiet står omtrent på stedet hvil.

Verdt å merke seg er at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet nå har en svært høy andel lojale 2017-velgere, altså velgere som stemte på disse partiene i 2017 og som ville gjort det samme nå. For Senterpartiet har lojaliteten vært høy lenge – både på regionale og nasjonale målinger – mens det for Arbeiderpartiet har vært laverelojalitetstall. I Hedmark sier nå 90 % av Senterpartiets 2017-velgere at de ville stemt det samme på nytt. For Arbeiderpartiet er tallet 81 %.

Også for de andre opposisjonspartiene på Stortinget er lojaliteten blant 2017-velgerne høy. SV (80 %), MDG (80 %) og Rødt (86 %) holder alle sammen godt på 2017-velgerne sine.

Høyre kraftig tilbake
Det motsatte kan sies om regjeringspartiene, og om Frp. Hos Høyre er det full kollaps. Kun 49 % av de som stemte Høyre i Hedmark i 2017 sier de vil gjøre det samme nå, og Høyres oppslutning i målingen er kun 9,8 %. I desember-målingen hadde Høyre 15,3 % oppslutning, og partiet har dermed mistet hver tredje av sine velgere i Innlandet på et par måneder.

Også regjeringspartnerne Venstre og Krf har rekordsvak lojalitet fra sine 2017-velgere. Det er bare 60 % av Krfs velgere i Hedmark fra 2017 som sier de vil stemme på partiet igjen, og for Venstre er tallet 56 %.

Frp kommer noe bedre ut, med en lojalitet på 67 %. Dermed måles Frp høyere enn Høyre på målingen; Frp-oppslutningen i Hedmark er 10,5 %.

Her er alle tallene (endring siden desember i parentes):

Ap 34,0 (+ 2,2)
Sp 29,6 (+ 0,2)
Frp 10,3 (+ 3,1)
H 9,8 (- 5,5)
SV 6,2 (+ 0,5)
MDG 2,4 (+ 0,5)
V 2,3 (uforandret)
R 2,0 (+ 0,7)
Krf 1,5 (+ 0,6)

Målingen viser at Arbeiderpartiet er svært nær å øke antallet stortingsmandater fra Hedmark. Med 0,8 % høyere oppslutning ville Ap vunnet sitt tredje mandat på bekostning av Høyre. Det samme ville skjedd om Ap hadde hatt oppslutningen de måles til nå, mens Høyre hadde fått 9,54 % av stemmene i stedet for de 9,8 % de måles til.

I dag har Arbeiderpartiet 2 representanter; Anette Trettebergstuen og Nils Kristen Sandtrøen. Høyre representeres av Kristian Tonning Riise.

Tekst og bilde av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det er nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.