Ap passerer Sp på ny måling og er størst i Finnmark igjen

Ny meningsmåling i Finnmark viser at Arbeiderpartiet vinner tilbake posisjonen som Finnmarks største parti. Senterpartiet går kraftig tilbake sammenlignet med målinger tidligere i år og i vinter.

STØRST: Ap er størst på ny Finnmark-måling, og både førstekandidat Runar Sjåstad og andrekandidat Marianne Sivertsen Næss, ligger dermed an til å komme inn på Stortinget. Foto: Finnmark Arbeiderparti.

Senterpartiet har vært det største partiet i Finnmark på flere meningsmålinger, men mister nå posisjonen til Arbeiderpartiet. Målingen viser at alle fire distriktsmandater fra Finnmark ligger an til å bli rødgrønne.

Det er i målingen InFact har gjort for iAlta.no at Arbeiderpartiet gjenvinner posisjonen som Finnmarks største parti. Målingen ble publisert 30. april, og satt en god tone for Arbeiderpartifolk fra landets nordligste valgkrets under feiringen av årets 1. mai.

Ap vokser – Sp faller

Finnmark er hyppig målt av meningsmålingsbyråene, og tallene har en stund pekt Senterpartiets vei. I begynnelsen av mars ble partiet målt til 28,6 % på en måling Respons Analyse foretok, med Arbeiderpartiet som nest størst med en oppslutning på 23,6 %.

Deretter kom InFact med en måling i slutten av mars, der Senterpartiet ble målt til 27,0 % og var knepent større enn Arbeiderpartiet – som ble målt til 26,7 %.

Så kom NRK tidligere i april med sin «supermåling» der velgere i alle valgkretser var spurt om partivalg, med Norstat som utfører av målingen. Her ble Senterpartiet målt til smått utrolige 35,9 % mot Arbeiderpartiets 23,2 %. Målingen ble tatt opp i tidsrommet 7. – 10. april, altså før Arbeiderpartiets landsmøte.

Mens nå kom altså den første målingen i Finnmark som i sin helhet er tatt opp etter landsmøtet i Arbeiderpartiet, faktisk så sent som i begynnelsen av denne uka. Den viser at Arbeiderpartiet har gått kraftig fram etter landsmøtet, og nå har gjenvunnet posisjonen som Finnmarks største parti. Nå sier 26,7 % av velgerne i valgkretsen at de vil stemme på Jonas Gahr Støre og Finnmark Aps toppkandidat Runar Sjåstad ved stortingsvalget. Det er altså en sterk framgang sammenlignet med NRKs måling like før Ap-landsmøtet.

Samtidig går Senterpartiet kraftig tilbake. Med en oppslutning på 25,5 % må partiet se seg slått av Arbeiderpartiet, men kan også konstatere at oppslutningen nå ligger hele 10,4 prosentpoeng under målingen hos NRK som ble tatt opp for en snau måned siden. Senterpartiet må tilbake til september i fjor for å finne lavere oppslutning i den hyppig målte valgkretsen.

Høyresiden utradert

I tillegg til Senterpartiets tilbakegang og Arbeiderpartiets framgang, viser målingen at høyresiden sliter tungt i Finnmark. Høyre måles helt nede på 9,0 % oppslutning, og er fylkets fjerde største parti. Dermed er Høyre langt unna å vinne distriktsmandat i Finnmark.

Frp gjør det noe sterkere, men med 11,0 % oppslutning ligger partiet hele 7 prosentpoeng bak valgresultatet i 2017. Dermed er også Frp uten distriktsmandat fra Finnmark i målingen.

Venstre og Krf har knapt nok tilhengere blant valgkretsens velgere, med henholdsvis 1,8 % og 2,7 % oppslutning.

Dermed viser målingen at de fire distriktsmandatene i Finnmark vil bli rødgrønne alle sammen, dersom disse tallene holder seg fram til valgdagen. Fordelingen blir 2 representanter til Arbeiderpartiet og 2 til Senterpartiet.

Øvrige stortingspartier måles slik: SV 7,6 %, Rødt 5,1 %, MDG 1,9 %

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.