Ap og Sp opp i Hedmark, regjeringen nær utradert

Ap måles til 26,5 % oppslutning i Hedmark valgkrets, og ser dermed ut til å ha stanset tilbakegangen på Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums hjemmebane. Ap og Sp tar 5 av Hedmarks 6 distriktsmandater, og regjeringen er praktisk talt utradert. Aps toppkandidat Anette Trettebergstuen (bildet) mener Ap kan vokse mye fram mot valget.

TROR PÅ STØRRE AP I HEDMARK: Aps første kandidat i Hedmark er Anette Trettebergstuen. Hun mener Ap kan vokse mer i Hedmark. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Ap måles til 26,5 % oppslutning i Hedmark valgkrets, og ser dermed ut til å ha stanset tilbakegangen på Sp-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedums hjemmebane. Ap og Sp tar 5 av Hedmarks 6 distriktsmandater, og regjeringen er praktisk talt utradert. Aps toppkandidat Anette Trettebergstuen (bildet) mener Ap kan vokse mye fram mot valget.

Ikke uventet er Senterpartiet størst i fylket som har store deler av norsk ulvebestand, er hjemmebane for Senterpartiets leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum og for tiden herjes av en opprivende debatt om sykehusstruktur. Mer interessant er det å se at Senterpartiets vekst i Hedmark ikke lenger skjer på bekostning av Arbeiderpartiet, mens alle andre partier faller.

Ap fram 3,3 prosentpoeng siden november
Sentio har målt Hedmark tre ganger det siste halvåret; 12. september (for Hamar Arbeiderblad), 6. november (for partiet Høyre) og 22. januar (for Hamar Arbeiderblad).

  • I september ble Ap målt til 26,7 %. Senterpartiet til 27,9 %. Høyre til 17,0 %. Frp til 8,5 %. SV til 6,8 %.
  • I november ble Ap målt til 23,2 %. Senterpartiet til 36,2 %. Høyre til 12,0 %. Frp til 10,0 %. SV til 8,0 %.
  • I januar måles Ap til 26,5 %. Senterpartiet til 39,5 %. Høyre til 12,1 %. Frp til 7,3 %. Og SV måles til 5,2 % oppslutning.

Arbeiderpartiet går dermed fram med 3,3 prosentpoeng fra november. Senterpartiet vokser med nesten like mye fra november (pluss 3,2), og med hele 11,6 prosentpoeng fra september. Men den store veksten fra september skjer altså uten at Ap har tilsvarende tilbakegang. Arbeiderpartiet ligger i praksis helt likt i januar som det partiet gjorde i september.

Til Hamar Arbeiderblad sier Arbeiderpartiets toppkandidat i Hedmark, Anette Trettebergstuen, at hun ikke er fornøyd med tallene og vil jobbe for høyere oppslutning. – Vi får for lite oppmerksomhet på politikken vår. Vi har et knallbra partiprogram og nå må vi jobbe for å synliggjøre dette, sier Trettebergstuen. Hun mener Senterpartiets oppslutning er høy som en reaksjon på feilslått politikk fra regjeringen de siste åtte årene.

– Det sier litt om den frustrasjonen som knyttet til Høyrepolitikken som føres. Det vi ikke har klart er å få fram at vi er de som har den beste politikken for de som er frustrert. Det må vi ta innover oss og jobbe for å få til, sier Trettebergsuten.

Ap tetter lekkasjen til venstresiden og henter Frp-velgere
Bakgrunnstallene i målingen viser noen interessante trekk. For Senterpartiet henter en del av de Ap-velgerne fra 2017 som i september sa at de var usikre på sitt partivalg. Men det er særlig partiene på høyresiden som bidrar til Senterpartiets vekst fra september til januar. Tallene viser også at Arbeiderpartiet har lykkes med å tette lekkasjen til SV/Rødt i Hedmark, og nå har velgergevinst fra Frp.

Lekkasjen fra Ap til Sp er også bremset opp.

  • I september hadde Ap en velgerlekkasje i Hedmark på ca 1.350 til SV og Rødt. I januar er dette nullet ut, og partiet har et bytteforhold som er i balanse mot de to partiene til venstre for Ap selv.
  • I september hadde Ap og Frp en nettoutveksling av velgere som var på omtrent 0. I januar er Ap i pluss med ca 600 velgere netto fra Frp.

Arbeiderpartiets har imidlertid ikke lykkes med å tette lekkasjen til Høyre og Senterpartiet, de to partiene som har dominert mediedekningen gjennom store deler av 2020. Bakgrunnstallene fra september viser at Ap den gang hadde et netto velgertap av sine 2017-velgere i Hedmark på ca 1.200 personer til Høyre. I januar er antallet fortsatt omtrent 1.200 velgere som har gått fra å stemme Ap i 2017 til at de nå sier de vil stemme Høyre.

Bytteforholdet med Senterpartiet er fremdeles klart negativt for Arbeiderpartiet. Her er det noen flere av partiets 2017-velgere som nå svarer Senterpartiet enn hva som var tilfelle i september og november. Men tilsynelatende er det særlig blant de som svarte «vet ikke» i september og november at Sp henter Aps 2017-velgere. Det kan indikere at Arbeiderpartiet nå i større grad klarer å holde på velgerne sine overfor Senterpartiet enn i de to forrige Sentio-målingene i Hedmark.

Høyt Ap-potensiale
Tallene viser også at Arbeiderpartiet i januar fremdeles har mange 2017-velgerne i Hedmark som nå sier «Vet ikke» når de blir spurt om partivalg. Hele 6.800 av partiets 2017-velgere i Hedmark sier i januar at de ikke vet hva de skal stemme.

Dette er ganske gode nyheter for Arbeiderpartiet. Disse velgerne har tidligere stemt på partiet – og har nå ikke gått til andre partier til tross for at mediebildet i lang tid har vært til ugunst for Ap og til gunst for Senterpartiet og Høyre. Dersom mediedekningen kan dreie seg mer om gjenkjennbar Ap-politikk i månedene fram mot valget, vil trolig mange av disse velgerne se at partiets nye program inneholder mange av de sakene og de verdiene som gjorde at de stemte Arbeiderpartiet ved forrige valg – og dermed er sjansen stor for at disse kan «hentes tilbake».

Oppskriften på et godt valgresultat for Arbeiderpartiet i Hedmark ser dermed ut til å være nært knyttet til tre punkter:

  1. Stanse lekkasjen til Høyre og Senterpartiet (de to partiene som særlig har dominert mediebildet gjennom store deler av 2020).
  2. Mobilisere flere av partiets usikre 2017-velgere.
  3. Holde et nullforhold til partiene på venstresiden.

Her er tallene for alle partiene, samt endringer fra målingene i henholdsvis september og november:

Sp 39,5 (+ 11,6 og + 3,2)
Ap 26,5 (- 0,2 og + 3,3)
Høyre 12,1 (- 4,9 og + 0,1)
Frp 7,3 (- 1,2 og – 2,7)
SV 5,2 (- 1,6 og – 2,8)
Rødt 2,7 (- 1,8 og + 1,7)
MDG 2,3 (- 0,2 og – 1,1)
Venstre 1,8 (- 0,9 og – 0,7)
Krf 1,5 (- 0,5 og – 0,3)

Tekst og bilde av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.