Sterke Ap-tall ved valgene til bydelsutvalg i Groruddalen

Stikk i strid med valgresultatet til Oslo bystyre, har Arbeiderpartiet gjort et brakvalg ved valgene til bydelsutvalgene i Groruddalen. Partiet ligger godt an til å få samtlige bydelsutvalgsledere. Samtidig har MDG svært lav oppslutning i Groruddalen.

KNALLVALG: Arbeiderpartiet har sterke resultater i Groruddalen ved valgene til bydelsutvalg. Foto: Wikimedia Commons

Stikk i strid med valgresultatet til Oslo bystyre, har Arbeiderpartiet gjort et brakvalg ved valgene til bydelsutvalgene i Groruddalen. Partiet ligger godt an til å få samtlige bydelsutvalgsledere. Samtidig har MDG svært lav oppslutning.

Valgene til bydelsutvalgene i Oslo har kommet i skyggen av kommune-og fylkestingsvalget, og opptellingen har først begynt etter at bystyrevalget i Oslo var klart. Men nå kommer resultatene, og Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg i Groruddalen.

Nær flertall alene i to bydeler
Foreløpig har Oslo kommune offentliggjort antallet representanter hvert parti har fått i hvert enkelt bydelsutvalg, men de har ikke publisert stemmetall eller prosentvis oppslutning. Imidlertid er det helt klart at Arbeiderpartiet har blitt soleklart størst i samtlige bydeler i Groruddalen. Partiet er nær mandatflertall alene i både Grorud og Stovner bydeler, og er i tillegg klart størst i både Alna og Bjerke.

Miljøpartiet De Grønne har derimot gjort et veldig svakt valg i Groruddalen, og ligger ikke i nærheten av den oppslutningen partiet har fått i Oslo som helhet ved valget til Oslo bystyre.

I Stovner bydel får Arbeiderpartiet 7 av de 15 folkevalgte representantene i bydelsutvalget. SV, Rødt og MDG får én representant hver, og Arbeiderpartiet kan dermed velge hvem av de rødgrønne partnerne fra bystyrepolitikken som de velger å samarbeide med. Høyre har fått 3 representanter, og Frp har 2.

Enda sterkere er venstresiden i Grorud bydel. Der har Arbeiderpartiet 7 representanter, men i tillegg har Rødt 2 representanter, MDG 1 og SV 1. Her har Høyre og Frp 2 hver.

I Alna bydel får Arbeiderpartiet 6 representanter. Her er Både Rødt og SV inne med 2 hver seg, og vil hver for seg kunne danne flertall sammen med Arbeiderpartiet. MDG har i tillegg fått innvalgt én representant, mens Høyre og Frp har 2 hver.

I den siste bydelen i Groruddaen – Bjerke – er det innvalgt 5 Ap-representanter. Videre har både SV og MDG 2 hver seg, Rødt har 1 og Frp har 1. I likhet med Stovner bydel, har Høyre 3 representanter i Bjerke bydel. Og Bjerke er den eneste bydelen i Groruddalen der Venstre har fått inn en representant.

Ap sterke i Søndre Nordstrand
Også i Søndre Nordstrand bydel gjør Arbeiderpartiet det sterkt ved valget til bydelsutvalg. Partiet får 6 av utvalgets 15 representanter, og kan danne flertall sammen med enten SV eller Rødt som får 2 hver. De øvrige representantene fordeler seg med 3 til Høyre, 2 til Frp og 1 til MDG.

Også i Østensjø bydel ser det ut til å kunne bli Arbeiderpartiet som får lederen. Partiet har fått inn 4 representanter, og er dermed størst. MDG og SV har 2 representanter hver, Rødt og Venstre får hver sin representant og i tillegg får Høyre 3 representanter.

MDG størst i sentrumsbydelene
For Miljøpartiet De Grønne er antagelig oppslutningen i Groruddalen en skuffelse. Men den er likevel helt i tråd med stemmegivingen fra bystyrevalget, der MDG har noen svært svake valgkretser i Groruddalen samtidig med at Arbeiderpartiet står sterkt.

Ved bystyrevalget fikk f.eks. MDG kun 3,4 % av stemmene i valgkretsen Stovner videregående skole, der Arbeiderpartiet kan notere seg for hele 48,2 % oppslutning. I nabokretsen Tokerud er MDGs tall helt nede i 2,4 %, mens Arbeiderpartiet har fått stemmene fra 39,4 % av velgerne. Og i valgkretsen Furuset Idrettshall har 43,2 % stemt på Arbeiderpartiet ved bystyrevalget, mens kun 4,7 % stemte på MDG.

I sentrumsbydelene har imidlertid MDG blitt største parti i flere av valgkretsene til bystyrevalget. Og det samme har skjedd i valget til bydelsutvalg.

I Grünerløkka kommer MDG inn med 4 representanter, Arbeiderpartiet 3, SV 2 og Rødt 2. Høyre får 3 og Venstre 1.

Også i Gamle Oslo bydel er MDg blitt størst, med 4 representanter. Arbeiderpartiet er nest størst med 3, deretter har både Høyre og SV 2 hver. SV, Frp og Venstre har hver sin representant i Gamle Oslo bydelsutvalg de neste fire årene.

I St. Hanshaugen bydel er MDG og Høyre like store, med 4 representanter hver. Arbeiderpartiet får 3 representanter og SV får 2. I tillegg er Rødt og Venstre inne med hver sin representant.

I Sagene bydel er MDG størst med 4 representanter. Arbeiderpartiet og Høyre har fått 3 hver. Videre har både Rødt og SV 2 representanter, mens den siste representanten går til Venstre.

I Nordre Aker bydel er Høyre størst med 4 representanter, mens Arbeiderpartiet og MDG har 3 hver. SV har fått 2 representanter, og Frp, Venstre og Rødt har alle fått inn en representant hver.

Blått på vestkanten
Høyre står – som vanlig – sterkest på Oslo Vest og på Nordstrand. I Nordstrand bydel har Høyre fått innvalgt 6 representanter. Her er Arbeiderpartiet nest størst med 3, deretter har MDG blitt tredje størst med 2 representanter. Frp, Rødt, SV og Venstre har en representant hver.

I Ullern bydel har Høyre rent flertall med 8 representanter. Her har MDG og Arbeiderpartiet 2 hver. I tillegg er det en representant innvalgt for både Frp, Venstre og SV.

Også i Vestre Aker bydel har Høyre rent flertall, med 8 representanter. De øvrige 7 fordeler seg nøyaktig likt som i Ullern bydel.

I Frogner bydel har Høyre blitt klart størst, men har ikke flertall alene. Her er det 7 Høyre-representanter innvalgt, mens Arbeiderpartiet og MDG har 2 hver. De siste fire representantene fordeles med en til hver av partiene Frp, SV, Venstre og Rødt.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.