Arbeiderpartiet fosser fram i Gjøvik og Lillehammer

GODE AP-TALL: Arbeiderpartiet får gode galluptall i Gjøvik og Lillehammer. Her partileder Jonas Gahr Støre og Ap-ordførerkandidat i Gjøvik Even Solhaug. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Sosialdemokraten.no

Arbeiderpartiet går fram med 4,6 prosentpoeng i Gjøvik sammenlignet med juni, og måles nå til 34,5 %. I Lillehammer er oppslutningen 39,0 %, opp fra 36,1 % ved forrige måling. Høyre går markert tilbake begge steder.

Dermed har Arbeiderpartiet en god valgkampinngang i de to store Mjøsbyene.

Målingene i Gjøvik og Lillehammer er to av de første lokalmålingene som kommer i årets kommunevalgkamp, og antyder at Arbeiderpartiet kan ha løftet seg i løpet av sommeren.

Fram 4,6 i Gjøvik og 2,9 i Lillehammer
Framgangen er størst i Gjøvik, der partiet ble målt til 29,9 % i juni. Nå er oppslutningen 34,5 %, altså en framgang på 4,6 prosentpoeng.

I Lillehammer måles Arbeiderpartiet til hele 39,0 % oppslutning. Forrige måling var i mars, og da ble partiet målt til 36,1 %. Dermed er framgangen på 2,9 prosentpoeng.

I Gjøvik er det dermed et knepent flertall for at dagens Ap-ledete koalisjon skal fortsette. Den består av Arbeiderpartiet (som har ordføreren), Rødt (som har varaordføreren), SV og MDG. Rødt svekker seg med 1,3 prosentpoeng fra forrige måling, SV går tilbake 1,7 prosentpoeng fra forrige måling og MDG øker med 1,4 prosentpoeng. Men ettersom Arbeiderpartiet øker såpass mye, ville disse fire partiene beholde et knepent flertall i kommunestyret i Gjøvik ved et valg i dag – mens de på målingen i juni ville tapt flertallet med knepen margin.

Lillehammer-flertall for Arbeiderpartiet?
I Lillehammer styrer Arbeiderpartiet i dag sammen med SV og Venstre. SV måles til en oppslutning på 5,4 % nå, som er bortimot en halvering fra mars da partiet ble målt til 10,1 %. Samtidig går Venstre fram fra 1,4 % i mars til 2,1 % nå.

Målingen viser at de tre partiene ikke lenger har flertall alene. Men samtidig vil det være nok om enten MDG eller Rødt støtter dagens posisjonspartier, for at det skal være flertall; det skal velges 47 kommunestyrerepresentanter i Lillehammer og målingen viser at Ap (18), SV (3) og Venstre (1) til sammen har 22. Rødt måles til 3 representanter og MDG til 4 representanter. 24 representanter er tilstrekkelig for flertall i kommunestyret i Lillehammer.

Markert fall for Høyre
I både Gjøvik og Lillehammer er det klar tilbakegang for Høyre. I Gjøvik ble Høyre målt til 20,0 % i juni, men oppnår nå kun 17,8 %. I Lillehammer var partiet i mars på 23,1 %, men får nå kun støtte fra 17,3 % av velgerne.

Frp gjør det svakt i begge kommuner. I Lillehammer sier 4,1 % at de vil stemme Frp (4,4 % i mars), mens i Gjøvik er tallet 4,0 % nå (4,5 % i juni).

Senterpartiet gjør gode målinger, og kan notere seg for 21,1 % i Gjøvik (19,3 % i juni) og 15,0 % i Lillehammer (12,8 % i mars).

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.