Arbeiderpartiet vokser kraftig i industrikommunen Årdal

AP-FLERTALL: Ny måling viser at Arbeiderpartiet ligger an til å gjenvinne flertallet i Årdal ved kommunevalget i høst. Her industristedet Øvre Årdal. Foto: Guillaume Baviere

Ny måling viser at Arbeiderpartiet vokser kraftig i Årdal kommune. Årdal var i flere tiår blant Arbeiderpartiets sterkeste bastioner, men i 2015 mistet partiet flertallet i kommunestyret. Nå viser målinger at partiet igjen har støtte fra et klart flertall av velgerne i kommunen.

Målingen er utført av Sentio på vegne av den lokale nettavisen Porten.no.

Ap opp 9,3 prosentpoeng
Arbeiderpartiet har tradisjon for knallsterke valgresultater i Årdal, og fikk så sent som ved kommunevalget i 2011 smått utrolige 74,7 % oppslutning. Arbeiderpartiet hadde flertall alene i kommunestyret sammenhengende i hele etterkrigstida – fram til kommunevalget i 2015.

Da falt oppslutningen, og Arbeiderpartiet fikk «bare» 44,8 % oppslutning ved valget – men beholdt ordføreren i et samarbeid med MDG.

Den nye målingen viser kraftig framgang for Arbeiderpartiet. Nå sier 54,1 % av de spurte at de vil stemme Arbeiderpartiet, og partiet gjenvinner dermed sitt flertall i kommunen. Framgangen er på hele 9,3 prosentpoeng fra valget for fire år siden.

Ordførerkandidat Hilmar Høl er naturlig nok svært glad for tallene. – Jeg må innrømme at jeg ble litt svett nå. Eg er utrolig glad, sier Høl til Porten.no

Senterpartiet faller
Frp, MDG og Venstre stiller ikke liste i Årdal i år. De tre partiene fikk henholdsvis 2,8 %, 3,6 % og 4,0 % oppslutning i Årdal i 2015.

Samtidig med at de tre partiene er borte, har et nytt parti – Rødt – stilt liste ved årets valg.

Målingen for Porten viser at nykommeren Rødt ikke er noen stor slager hos velgerne i Årdal. Partiet måles til svake 3,3 % oppslutning, og klarer med knappest mulig margin å få inn én representant i kommunestyret. Stemmemarginen for å falle ut er i følge målingen kun én fattig stemme.

Høyre går litt fram, fra 6,1 % i 2015 til 8,2 % i målingen. Det er naturlig å anta at bortfallet av Frps og Venstres liste har gjort at noen av disse to partienes velgere fra forrige valg nå søker seg til Høyre. Summen av Høyres, Frps og Venstres stemmer i 2015 var 12,9 %.

Mens Senterpartiet går markert tilbake. Partiet fikk 38,8 % av stemmene i Årdal ved forrige kommunevalg. I målingen taper Senterpartiet 4,4 prosentpoeng, og måles til 34,4 %.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.