Rødt-sjefen åpner døra for samarbeid med Krf og Høyre og vil lære mer av Frp

BORGERLIG SAMARBEID: Rødts leder Bjørnar Moxnes (bildet) mener partiet kan være tjent med et samarbeid med borgerlige partier etter valget i september. Foto: Flickr.com

Rødt kan komme til å samarbeide med borgerlige partier etter kommune- og fylkestingsvalget i høst. På en pressekonferanse bekrefter Rødt-leder Bjørnar Moxnes at både Krf og Høyre kan være aktuelle samarbeidspartnere i kommuner og fylkesting rundt om i landet. Partiet vil også lære mer av Frp.

Hverken Moxnes eller Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen vil gi noen garanti for at partiet vil velge venstresiden i rikspolitikken.

Kritiserte Ap, gjør det samme selv nå
Under pressekonferansen der Rødt fortalte om strategien for kommunevalgkampen og for jobbingen fram mot stortingsvalget i 2021, røper Rødt-ledelsen ambisjoner om å oftere samarbeide med høyresiden i norsk politikk.

Rødt var raskt ute med å kritisere Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre forut for 2017-valget, da døra ble satt på gløtt for Krf og Venstre i et forsøk på å få Frp og Høyre ut av regjeringskontorene. Men nå gjør Rødt det samme, og går faktisk et stykke lenger.

For Rødt holder seg ikke kun til sentrumspartiene, men mener et samarbeid med Høyre kan være aktuelt.

På spørsmål fra avisa Vårt Land, sier partiledelsen det rett ut:

– Forslaget på landsmøtet er at Rødt nasjonalt ikke skal ha noen modell for hvem man skal samarbeide med. Det er opp til kommunene og folk lokalt – og hva de kan få gjennomslag for, er budskapet fra Moxnes og ­Martinussen.

Slipper til høyresiden lokalt
En stemme til Rødt kan vise seg å bli en stemme til mer høyrepolitikk lokalt etter valget, skal vi tro partiledelsen i Rødt.

– Om dere altså ikke liker Ap i en kommune, er det altså helt greit å støtte et styre av eksempelvis Høyre og Sp?

– Det er opp til lokale vurderinger. Valgteknisk samarbeid går jo på kryss og tvers, men for oss skal ikke politisk retning ­gjøre nettopp det. Rødt drar ­konsekvent i én retning. Hos oss er det ikke mye vingling rundt om i landet, svarer Moxnes.

– Kan lokalt samarbeid for Rødts del inkludere KrF også?

– Jada, det kan det gjøre.

Kan gi borgerlig seier i flere fylker og kommuner
En oversikt som avisa Vårt Land har utarbeidet, viser at Rødt dermed kan gi flertallet til høyresiden i en rekke fylker og kommuner rundt i landet.

I Telemark og Vestfold, i Innlandet, i Viken og i Oslo kan Rødt vippe flertallet i blå retning, i følge avisen.

Vil lære av Frp
Samtidig med at Rødt åpner for å bli en del av borgerlige samarbeidskonstellasjoner både regionalt og lokalt, røper partiledelsen ambisjoner om å lære mer av Frp.

Moxnes sier han henter inspirasjon to steder om dagen: Hos Frp – og fra grasrotkampanjen til den amerikanske, demokratiske profilen Bernie Sanders.

– Vi lærer av Frp for å slå Frp. Det er partiet som de siste årene har studert Tillitsmannen av ­Einar Gerhardsen grundigst. Det er litt dårlig stelt på den fronten nå, men tradisjonen med å bygge partiet stein for stein er det mye å lære av, sier Moxnes.

Han mener Rødt kan vokse seg større som parti ved å lære av Frp.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her
Foto: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.