Høyre og Rødt tvinger byrådet til å bryte avtale med fagbevegelsen. – Rødt bør beklage til Fagforbundet, mener Ap-Raymond

SAMARBEIDER OM AVTALEBRUDD: Høyre og Rødt - her representert ved partilederne Erna Solberg og Bjørnar Moxnes - har i Oslo innledet et samarbeid som gjør at kommunen bryter inngåtte avtaler med fagbevegelsen. Foto: Skjermbilde fra retrodebatt i 2016

I Oslo har Rødt gått i allianse med Høyre, Frp, Venstre og Krf. De tvinger byrådet til å bryte en inngått avtale med fagbevegelsen i Oslo om enklere, rimeligere og mer miljøvennlige jobbreiser for Oslo kommunes ansatte. – Rødt bør beklage til Fagforbundet og de som er på jobb for Oslo kommune, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Johansen legger overfor Nettavisen ikke skjul på at han er svært skuffet over partiet Rødts samarbeid med de borgerlige.

– Byrådet og fagforeningene skulle på lag for at flere skal reise klimavennlig til jobb. Nå kan alle kommunale virksomheter søke om klimavennlige jobbreisetiltak. Dette kutter nå Rødt og høyrepartiene i. Det synes jeg er synd og Rødt bør beklage til Fagforbundet og de som er på jobb for Oslo kommune, sier byrådslederen.

Inngikk avtale i mai – må bryte den i juni
Avtalen mellom Oslo kommune og fagbevegelsen ble inngått i begynnelsen av mai. Resultatet av Rødts samarbeid med høyrepartiene, er at avtalen må brytes allerede en drøy måned senere.

Avtalen var viktig for tusenvis av kommuneansatte i Oslo, og deres fagforeninger. Blant disse er Fagforbundet.

Fagforbundet: – Byrådene skal ha ros
Da avtalen ble inngått, var Fagforbundets Per Egil Johansen svært godt fornøyd. Overfor Fagforbundets egne nettsider la han ikke skjul på hvor viktig avtalen var for forbundet og for arbeidsfolkene i Oslo kommune.

– Det er uten tvil et byråd som har dreiet Oslo kommune i en mer miljøvennlig retning. Og nå er endelig de ansatte med på laget. Akkurat slik det skal være, heter det på Fagforbundets nettsider fra avtaleinngåelsen.

– Vi ser uten tvil en forandring med et rødgrønt byråd. De ansatte er med på laget og kan sammen søke om klimavennlig jobbreisetiltak. Det er tillit og det går begge veier, sa Per Egil Johansen den gang.

Fagforbundets mann var krystallklar på hvor viktig satsingen var, både for de ansatte og for fagbevegelsen. –  Dette vil skape et bedre arbeidsliv for alle ansatte i Oslo kommune, sa han i anledning at byrådene Robert Steen (Ap) og Arild Hermstad (MDG) skrev under avtalen med fagbevegelsen.

Men nå er alt ødelagt av partiet Rødt.

Kutter satsingen – alle taper
Rødt gikk sammen med de borgerlige i bystyret, og påførte både byrådet og fagbevegelsen et nederlag i saken. Oslo kommune må nå bryte den inngåtte avtalen med fagbevegelsen.

Dermed taper de ansatte, som ikke får forenklet og rimelig reise til og fra arbeidsplassen sin til tross for den inngåtte avtalen. Også bymiljøet, den lokale luftkvaliteten, folkehelsa og arealbruken taper på Rødts samarbeid med høyrepartiene.

Pengene som byrådet foreslo å sette av, skulle konkret gå til flere tiltak for å få folk til å benytte klimavennlig transport ved jobbreiser. Eksempelvis støtte til sikker sykkelparkering, til garderobemuligheter – helt avgjørende for at folk skal velge å sykle til jobb. Svært mange kommunale virksomheter i Oslo står fullstendig uten økonomisk mulighet til å gjennomføre denne typen tiltak innenfor ordinær drift.

Omfattende avtale
Avtalen mellom kommunen og hovedsammenslutningene for de ansatte, er av de mer omfattende kommunen har inngått. Den signerte originalavtalen ser du her (klikk på den for større versjon).

Byrådet hadde satt av 50 millioner til å følge opp avtalen. Men i Oslo bystyre falt forslaget, da Rødt har flertall sammen med de borgerlige partiene. Tiltaket blir dermed kuttet, og byrådet tvinges til å kutte den inngåtte avtalen med fagbevegelsen om bedre og mer klimavennlige jobbreiser for arbeidsfolkene i Oslo.

– Byrådet klarte ikke å forklare oss hva dette innebar
Overfor Sosialdemokraten.no gir Rødts gruppeleder Eivor Evenrud i Oslo bystyre en forklaring på hvorfor Rødt stemte sammen med høyrepartiene og torpederte avtalen med fagbevegelsen.

– Ingen fra byrådet klarte å gi oss svar på hva dette innebar, og ingen av gruppelederne i forhandlingene ante hva det var. Og sju av folka i AP, SV og MDG lenka oss til feil ordning, sier Evenrud.

Hun mener det først underveis i bystyremøtet ble klart for Rødt hva som var konsekvensen av å stemme slik Rødt endte opp med. – Først to timer etter bystyrets budsjettmøte var i gang, har en fra SV klart å sende Rødt en mail med korrekt info, sier Evenrud.

– Byrådet kan altså ikke forvente at bystyrets medlemmer intuitivt forstår at det er på Ivar Johansens blogg man faktisk får info om tiltak til 20 millioner, legger Evenrud til.

Informasjonen de fikk underveis i møtet, hadde tydeligvis ikke betydning for utfallet. Rødt stemte sammen med høyrepartiene, og dermed var avtalebruddet med fagbevegelsen et faktum.

Oppdatert klokka 19.54 fredag 21. juni 2019.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Skjermbilde fra retrodebatt i 2016
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.