Ny gallup: Ap klart størst og solid flertall for regjeringsskifte

STØRE ER STØRST: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre er klart størst på ny gallup. Et valg nå ville gitt solid flertall for regjeringsskifte. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen/Sosialdemokraten.no

Høyre er i kraftig galluptrøbbel og får kun støtte fra 20,7 % av velgerne i ny gallup. Samtidig måles Arbeiderpartiet til 26,9 %, Senterpartiet til 15,2 % og SV til 6,3 %. De tre rødgrønne ville dermed hatt solid flertall ved et valg i dag med 90 stortingsmandater, og Jonas Gahr Støre ville blitt statsminister uten å være avhengig av Rødt eller MDG.

Dette viser en rykende fersk meningsmåling som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

Høyres verste måned på fire år
Målingen er den siste nasjonale meningsmålingen som publiseres i mai, som er Høyres verste gallupmåned på fire år. Partiet – som tronet klart på topp i store deler av 2018 – er klart forbigått av Arbeiderpartiet. Faktisk er det nå mindre avstand fra Senterpartiet opp til Høyre enn det er fra Høyre til Arbeiderpartiet.

Høyre går tilbake på 6 av mai-måneds totalt 8 landsdekkende stortingsmålinger, og er i kraftig galluptrøbbel. Kun målingen for avisa Vårt Land 30/5 og for Nationen/Klassekampen 11/5 gir partiet framgang. Alle andre vitner om et parti som velgerne forlater.

Senterpartiet henter seg litt inn
Også Senterpartiet har lagt en strevsom måned bak seg. Som Sosialdemokraten.no tidligere har omtalt, gikk partiet tilbake på samtlige landsdekkende målinger i første halvdel av mai – både stortingsvalgmålinger og kommunevalgmålinger. Partiet har imidlertid hentet seg noe inn igjen på månedens siste måling, men dette er faktisk den eneste landsdekkende gallupen i mai der Senterpartiet måles høyere enn i april.

Mye tyder derfor på at vi kan ha hatt rett da vi 16. mai stilte spørsmålet: Butter det for Senterpartiet?

Klart for regjeringsskifte – uten Rødt og MDG
Målingen Dagbladet presenterer viser også at det er et klart flertall for regjeringsskifte blant velgerne. Ved et valg nå, ville Arbeiderpartiet fått 50 stortingsrepresentanter, én mer enn ved valget i 2017. Senterpartiet ville fått 28 stortingsrepresentanter, en økning på 9. Mens SV ville fått 12 representanter, en mer enn i dag.

Totalt ville de tre rødgrønne partiene fra Jens Stoltenbergs regjeringstid fått 90 stortingsrepresentanter, klart mer enn de 85 som trengs for flertall i Stortinget. Jonas Gahr Støre ville dermed hatt et enda mer stabilt flertall bak seg i Stortinget som statsminister enn det Jens Stoltenberg hadde i sin siste periode – da Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til sammen hadde 86 stortingsrepresentanter.

Her er oppslutningen om partiene i målingen (med antall stortingsrepresentanter i parentes):

Arbeiderpartiet 26,9 % (50)
Høyre 20,7 % (38)
Senterpartiet 15,2 % (28)
Frp 12,1 % (22)
SV 6,3 % (12)
Rødt 5,1 % (9)
MDG 4,6 % (8)
Krf 2,3 % (1)
V 2,0 % (1)
Andre 1,8 (0)

Tekst og foto av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.