Ap til topps på landsdekkende kommunevalgmåling

VINNEREN OG TAPEREN: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet går til topps i årets første landsdekkende kommunevalgmåling. For Siv Jensen og Frp er målingen katastrofal. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

VINNEREN OG TAPEREN: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet går til topps i årets første landsdekkende kommunevalgmåling. For Siv Jensen og Frp er målingen katastrofal.
Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Arbeiderpartiet måles til hele 31,1 % på årets første landsdekkende kommunevalgmåling, og ligger dermed at til et svært godt valgresultat i høst. For Frp er målingen derimot katastrofal.

Hadde det vært valg i dag, ville Arbeiderpartiet gjort sitt tredje beste kommunevalg på 32 år. Med en oppslutning på 31,1 % er partiet knepent bak resultatet fra 2011 da Arbeiderpartiet fikk 31,7 % oppslutning. Ellers er det bare 2015-valget med en Ap-oppslutning på 33,0 % som er bedre enn den rykende ferske målingen når vi ser på kommunevalgresultater fra de siste tiårene.

Bortsett fra 2015 og 2011 må Arbeiderpartiet helt tilbake til 1987 for å finne sterkere kommunevalgresultater enn tallene i den ferske målingen!

Målingen er gjort av Norstat på vegne av NRK og Aftenposten.

Full krise i Frp

For Arbeiderpartiets rake motsetning Frp, er tallene derimot katastrofale. Partiet gjorde et elendig kommunevalg i 2015, og fikk kun stemmene fra 9,5 % av velgerne.

Nå viser målingen enda lavere oppslutning for Siv Jensens parti.

Med kun 8,1 % oppslutning må Frp se helt tilbake til 1991 for å finne et kommunevalg der færre stemte på partiet.

Senterpartiet vokser mindre lokalt

Senterpartiet har hatt en sterk gallupvekst på nasjonale stortingsvalgmålinger. Men denne nye landsdekkende kommunevalgmålingen, viser at partiets vekst er mindre når velgerne blir spurt om partivalg ved kommunevalget.

Rett nok går partiet fram målt mot 2015, men framgangen er mindre enn stortingsvalgtendensen skulle antyde. Fra 8,5 % oppslutning i 2015 går Senterpartiet fram med 1,8 prosentpoeng til 10,3 % nå.

Her er tallene:

Ap 31,1 %
Høyre 26,9 %
Sp 10,3 %
Frp 8,1 %
SV 5,3 %
MDG 4,9 %
Krf 4,4 %
Rødt 3,7 %
Venstre 3,1 %
Andre (herunder lokale lister) 2,3 %

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.