Spinnvill gallupframgang for Arbeiderpartiet

KJEMPEFRAMGANG: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre opplever sitt største galluphopp på fire år i den nye meningsmålingen fra Dagens Næringsliv. Foto: Flickr/Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet gjør sitt største galluphopp på fire år. – Nå er det glød i partiet, sier Jonas Gahr Støre.

Det er i desember-målingen som Sentio har gjennomført for Dagens Næringsliv at Arbeiderpartiet gjør et kraftig byks. Partiet øker med hele 5 prosentpoeng fra november, og er dermed både over valgresultatet fra 2017-valget, og også over 30 %.

Største hopp på fire år
Det hører til sjeldenhetene at et parti gjør så store byks på meningsmålingene. Arbeiderpartiet kan ikke notere seg for en større fremgang siden høsten 2014, i kjølvannet av det gode kommunevalgresultatet gikk Arbeiderpartiet fram 5,7 prosentpoeng fra september til oktober.

Nå måles partiet til 30 %, og ville styrket seg solid på Stortinget.

Ikke bare styrket seg – partiet ville gått fra å være det ledende opposisjonspartiet til å være det ledende regjeringspartiet. For også Arbeiderpartiets to nære politiske allierte i rikspolitikken gjør gode målinger – så gode at de tre partiene til sammen ville hatt stortingsflertall ved et valg nå.

– Glød i partiet
Det rødgrønne flertallet er på 87 mandater, og dermed ville Jonas Gahr Støre kunne ledet en flertallsregjering uten å være avhengig av støtte fra partier som MDG, Rødt eller Krf.

– Etter motbakke tidligere i år er det nå glød i partiet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagens Næringsliv.

Senterpartiet måles til 12,2 % oppslutning, noe som er en framgang på 2,2 prosentpoeng fra november – og 1,9 prosentpoeng bedre enn valgresultatet i 2017. Også SV måles klart over sperregrensa, men må tåle en tilbakegang på 2 prosentpoeng fra november og får støtte fra 5,5 % av velgerne.

Blytungt for Høyre
Statsminister Erna Solbergs parti Høyre sliter skikkelig i motbakke. Fra en oppslutning på 26,9 % i november aller partiet med 2,5 prosentpoeng nå til kun 24,1 %. Partiet måles dermed under valgresultatet for første gang siden valgnatta.

Også Frp sliter, og faller med 1,7 prosentpoeng fra november til desember. Partiet måles dermed til 12,0 % oppslutning, og må se seg slått av Senterpartiet i kampen om å være Norges tredje største parti.

Det tredje regjeringspartiet Venstre er over sperregrensa på denne målingen, og får støtte fra 4,5 % av velgerne, akkurat som i november. Krf måles derimot under sperregrensa og har kun støtte fra 3,5 % av velgerne.

Klart rødgrønt flertall
Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får til sammen 87 stortingsmandater i denne målingen, to flere enn det som trengs for å ha flertall. Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum ville dermed ikke trengt å sondere med hverken Rødt, MDG eller Krf for å få på plass en regjering dersom det var valg i dag.

Til sammenligning har de borgerlige til sammen kun 73 mandater, og er milevis unna et stortingsflertall.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Flickr/Arbeiderpartiet
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.