Jubelmåling for Arbeiderpartiet

GRUNN TIL Å SMILE: Arbeidepartiet fosser fram og måles over 30 % oppslutning for første gang siden juni 2017. Foto: Bernt Sønvisen

Arbeiderpartiet fosser fram med hele 5,2 prosentpoeng på ny gallup. For Krf, Venstre, MDG og Rødt er det krise.

Kjempehoppet for Arbeiderpartiet fra oktober til november, gjør at partiet nå har 31,3 % av velgerne i ryggen. Dette fremgår av Ipsos’ november-gallup utført for Dagbladet.

Arbeiderpartiets voldsomme fremgang skyldes godt arbeid, mener partileder Jonas Gahr Støre. – Det jobbes godt i alle partiets ledd om dagen. Vi har lagt valget og en strevsom vinter og vår bak oss. Nå får vi snakket om politikk igjen, sier Ap-lederen til Dagbladet.

Jubel for Ap, krise for andre
Mens Arbeiderpartiet kan slippe jubelen løs over denne målingen, er det krise for andre.

Partiet Rødt har ligget over sperregrensa på målingene i både september og oktober, men mister nå velgere og faller under sperregrensa. Med en oppslutning på kun 3,6 % ville partiet fått to stortingsrepresentanter ved et valg i dag.

For Venstre er det like ille. De måles også til 3,6 % oppslutning etter å ha vært helt oppe på 5,1 % ved forrige måling. Den gang mente partiet at de ble belønnet for å ha gått inn i regjering, men nå er det ikke mye belønning å spore.

Belønnet blir heller ikke Krf. I oktober var det betydelig spenning knyttet til om partiet ville følge partileder Knut Arild Hareides råd om å søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og partiet fikk også et oppsving på gallupen den måneden med 4,4 % oppslutning. Nå har partiet avklart at de vil i regjering med Høyre og Frp, og oppslutningen er nå nede på 3,3 %.

Både Venstre og Krf ville dermed fått 2 stortingsrepresentanter nå, akkurat som Rødt.

MDG måles til 2,5 % oppslutning, som faktisk er et ørlite hakk opp fra forrige måned (+ 0,3). Men de ligger langt unna sperregrensen, og ville ikke fått utjevningsmandater ved et valg nå. Partiet ville sittet igjen med én stortingsrepresentant ved et valg i dag.

Klart Høyre-fall
Statsminister Erna Solberg har vist seg som en usedvanlig lite prinsippfast leder den siste måneden, og Høyres oppslutning ser ut til å lide under hennes svake lederskap. Partiet må tåle en tilbakegang på 3,2 prosentpoeng til 23,1 %, og partiet måles dermed under valgresultatet fra stortingsvalget i 2017.

Under stortingsvalgresultatet måles også Frp, med 12,8 % oppslutning. Valget i 2017 ga 15,2 % oppslutning, og Frp ville ved et valg nå sittet igjen med tre færre stortingsrepresentanter enn partiet har i dag.

Både SV og Senterpartiet faller også. SVs tilbakegang fra forrige måned er på 1,6 prosentpoeng, og partiet måles til 6,1 % oppslutning. Det ville gitt 12 stortingsrepresentanter, én mer enn de har i dag.

Senterpartiet går tilbake med 0,7 prosentpoeng til 11,7 %, men ville likevel endt opp med 22 stortingsrepresentanter – som er tre flere enn i dag.

Bunnsolid rødgrønt flertall
Men den store gallupvinneren er altså Arbeiderpartiet. Med et valg nå ville partiet endt med 60 stortingsrepresentanter, som er 11 flere enn partiet har nå.

Ap + SV + Sp har til sammen 94 representanter, og ville hatt et bunnsolid flertall bak seg i Stortinget ved et valg nå.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.