Ny gallup viser klar Ap-framgang

NY FRAMGANG: Nok en meningsmåling viser at Arbeiderpartiet går markert fram. Partileder Jonas Gahr Støre ville blitt statsminister ved et valg nå, der Ap, SV og Sp får et flertall av stortingsrepresentantene uten å være avhengig av hverken Rødt, MDG eller Krf. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Nå har Jonas Gahr Støre (bildet) rødgrønt flertall uten å være avhengig av Rødt og MDG.

I oktober-målingen som Norstat har gjort for Vårt Land er Arbeiderpartiet den klare vinneren. Partiet øker med 2,1 prosentpoeng sammenlignet med september, og er nå foran valgresultatet fra 2017. Målingen er partiets beste hos Vårt Land siden juni 2017. Partiet har nå støtte fra 28,7 % av velgerne.

Det er ingen andre partier som har en større framgang enn Arbeiderpartiet i denne målingen.

SV opp, Sp ned
For Arbeiderpartiets politiske venner på Stortinget er situasjonen blandet.

SV øker med 1,0 prosentpoeng og får en oppslutning på 7,2 %. Dette er klart foran valgresultatet fra i fjor høst på 6,0 %.

For Senterpartiet går utviklingen motsatt vei. Senterpartiet har ligget over valgresultatet på de aller leste målinger det siste året, men opplever nå fallende oppslutning. Fra september til oktober mister partiet 1,7 prosentpoeng oppslutning, og er nå tilbake på valgresultatet fra stortingsvalget 2017 med 10,7 % oppslutning.

Frp i trøbbel
Regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp er langt unna flertall i den første målingen som er tatt opp etter at regjeringen la fram forslag til statsbudsjett for 2019. Best går det for Høyre, som øker oppslutningen med 1,1 prosentpoeng fra september til oktober. Partiet er dermed hårfint foran valgresultatet fra 2017, da partiet fikk støtte fra 25,0 % av velgerne. Oppslutningen nå er 25,4 %.

Verre går det for Frp. Siv Jensens parti mister 2,1 prosentpoeng oppslutning og går tilbake fra 15,7 % i september til 13,6 % nå. Partiet er dermed 1,6 prosentpoeng mindre enn ved valget i fjor.

Også Venstre sliter. De har riktignok en framgang på 0,3 prosentpoeng fra september til oktober, men oppslutningen er kun 3,7 prosentpoeng – og partiet måles under sperregrensa på 4 %. Med et valg i dag ville partiet sittet igjen med kun to stortingsrepresentanter, mot åtte som de har i dag.

Krf øker fra 3,0 % i september til 3,6 % nå. Dermed er også Krf under sperregrensa, og ville sittet igjen med tre stortingsrepresentanter ved et valg i dag, fem færre enn de har på Stortinget nå.

Rødt og MDG under sperregrensa
Partiene Rødt og MDG måles til henholdsvis 3,9 % og 2,0 % oppslutning i målingen. Dermed ville begge vært under sperregrensa ved et valg nå. Mest dramatisk ville dette vært or MDG, som ikke ville hatt en eneste stortingsrepresentant ved et valg nå.

Men også for Rødt er dette dårlige nyheter. I flere målinger har de ligget godt over sperregrensa, og så sent som i september ble partiet målt til en oppslutning på 5,0 %. Med en tilbakegang til 3,9 % ender partiet opp med 2 stortingsrepresentanter om det hadde vært valg nå – mens de i forrige måned ble målt til hele ni stortingsrepresentanter.

For Jonas Gahr Støre ville et valg nå betydd at han hadde blitt statsminister for en flertallsregjering. Ap, SV og Sp har til sammen 88 stortingsrepresentanter i målingen, og ville ikke vært avhengig av hverken Rødt, MDG eller Krf for å danne flertall i Stortinget.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.