Ny gallup: Ap måles over valgresultatet og er størst i landet

MEST FRAM: Arbeiderpartiet gjør et galluphopp og går mest fram av alle partier på en rykende fersk meningsmåling. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Ny gallup viser at Arbeiderpartiet øker oppslutningen sin med 2,1 prosentpoeng fra august til september, og partiet er dermed Norges største parti. Samtidig faller Frp og er nå helt nede på 11-tallet i oppslutning.

Det er Sentio som har gjennomført gallupen på oppdrag fra avisen Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet størst

De siste 12 månedene har Høyre vært landets største parti på målingene hos Dagens Næringsliv. Men i den nye målingen må partiet se seg slått av Arbeiderpartiet. Avstanden mellom de to partiene har gått fra å være 7,8 prosentpoeng i Høyres favør ved årets begynnelse – til å nå være 0,6 prosentpoeng i Arbeiderpartiets favør.

Økningen fra sist måned er 2,1 prosentpoeng for Arbeiderpartiet, og 0,7 prosentpoeng for Høyre.

Måles over valgresultatet

Dette er første gang etter valget der Arbeiderpartiet måles høyere enn valgresultatet fra stortingsvalget i fjor. Den gang stemte 27,4 % av velgerne på Arbeiderpartiet. Med en oppslutning på 28,0 % er partiet dermed på et høyere nivå enn det har vært siden valget i september 2017.

Arbeiderpartiets rødgrønne samarbeidspartnere fra perioden 2005 – 2013 gjør det noe svakere. Senterpartiet må tåle en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng og måles nå til 9,1 % oppslutning. SV står omtrent stille (minus 0,1), og måles til 6,3 %. Dermed er SV 0,3 prosentpoeng over valgresultatet, mens Senterpartiet er 1,2 prosentpoeng bak oppslutningen partiet fikk ved valget i 2017.

Svak måling for Frp

For Frp er målingen begredelige nyheter. Partiet faller mest av alle, og går ned 1,5 prosentpoeng fra august til september. Partiet måles nå til bare 11,8 %, og har ikke hatt svakere galluptall hos Dagens Næringsliv siden juni 2017.

Også Krf og Venstre har grunn til å fortvile – begge partier måles under sperregrensa (Krf 3,9% og Venstre 3,0 %). Ellers måles Rødt til 4,8 % (+ 0,5) og MDG til 3,8 % (+ 0,4).

Tekst og bilde av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.