Arbeiderpartiet svakt fram etter asylbråk

Vokser 0,8 prosentpoeng på gallup tatt opp tirsdag og onsdag denne uka.

KRAFTIG FRAM: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik kan glede seg over at Arbeiderpartiet har en kraftig framgang på TV2s februar-gallup. Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

VOKSER LITT: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik kan konstatere at Arbeiderpartiet ikke svekkes av asylbråket i partiet de siste ukene. Tvert om går partiet svakt fram på en gallup som er tatt opp mens asylbråket var på sitt mest intense.
Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Vokser 0,8 prosentpoeng på gallup tatt opp tirsdag og onsdag denne uka.

Mens debatten rundt skjebnen til «oktoberbarna» – enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan – har rast intenst i offentligheten, i rikspolitikken, i mediene og på sosiale plattformer, har Arbeiderpartiet opplevd et grasrotopprør. Mange partiavdelinger har gitt klar beskjed om at de er uenige med stortingsgruppa, og medlemmer har meldt seg ut av partiet.

I sosiale medier har mange slått fast at Arbeiderpartiet vil miste velgere på denne saken.

Svak fremgang, men likevel fremgang
Men nå foreligger første meningsmåling som er tatt opp mens asylbråket har herjet Arbeiderpartiet. Og der vokser partiets oppslutning.

Framgangen er rett nok svak. Sammenlignet med målingen Norfakta gjorde i oktober, øker Arbeiderpartiet med 0,8 prosentpoeng. Dette er innenfor feilmarginen. Men likevel er det ikke den tilbakegangen som mange spådde og fryktet etter omtrent halvannen uke med kraftig asylbråk i partiet.

Krfs svakeste noensinne
Arbeiderpartiet måles dermed høyere enn gallupen både i oktober og september. Men det er neppe særlig mange i Arbeiderpartiet som jubler over en oppslutning på 26,6 % (0,8 prosentpoeng under valgresultatet). Derimot kan det være en del trekker et lettelsens sukk over at asylbråket ikke ser ut til å svekket partiets oppslutning, i allefall ikke foreløpig.

For Venstre og Krf er målingen derimot katastrofal. Begge partier havner under sperregrensa, og ville sittet igjen med minigrupper på Stortinget dersom dette hadde vært valgresultatet. Venstre måles til 3,7 % oppslutning, noe som ville gitt partiet 2 stortingsrepresentanter (har 8 i dag).

Og for Krf er tallene enda verre. Med 3,2 % oppslutning er Krf aldri målt lavere på Norfaktas målinger, og i likhet med Venstre ville Krf kun sittet igjen med 2 stortingsrepresentanter dersom dette var valgresultatet.

Krf er hårfint mindre enn Rødt i målingen. Sistnevnte måles til 3,3 % oppslutning, og ville dermed også fått 2 stortingsrepresentanter.

SV større enn Krf og V til sammen
For SV er nok partiet en langt større oppmuntring. Partiet måles til en oppslutning på 7,3 %, som ville gitt en stortingsgruppe på 14 personer – tre flere enn de har i dag. Dermed har SV alene en høyere oppslutning enn Venstre og Krf har til sammen.

For Senterpartiet er det en svak tilbakegang fra oktober. Partiet måles til 10,5 % (11,4 % i oktober), og ville fått 20 stortingsrepresentanter. Dette er én mer enn partiet har i dag.

Høyre svekker seg med 0,6 prosentpoeng og måles til 27,0 %. Mens Frp øker fra 13,4 % i oktober til 14,6 % nå.

MDG uten stortingsrepresentanter
For Miljøpartiet De Grønne ville et valgresultat i tråd med målingen betydd farvel til Stortinget. Partiet måles til svake 1,9 % oppslutning, og det er ikke nok til et eneste stortingsmandat.

Samlet viser målingen flertall for regjeringsskifte og en Arbeiderparti-ledet regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. Men det er jevnt: Ap, SV, Sp og Rødt får til sammen 86 stortingsrepresentanter i målingen, mens Høyre, Frp, Venstre og Krf måles til 83 stortingsrepresentanter.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.