– Ap sier nei til kutt i bostipend

- Ap vil ikke gjøre det vanskeligere for elever i distriktsfylker å ta den utdanningen de ønsker, og foreslår derfor å skrote regjeringens kutt i borteboerstipendet, sier utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen (bildet).

MOT KUTT: Arbeiderpartiet går mot kuttene i borteboerstipendene for studenter som Høyre og Frp har foreslått. Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

MOT KUTT: Arbeiderpartiet går mot kuttene i borteboerstipendene for studenter som Høyre og Frp har foreslått.
Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

– Ap vil ikke gjøre det vanskeligere for elever i distriktsfylker å ta den utdanningen de ønsker, og foreslår derfor å skrote regjeringens kutt i borteboerstipendet, sier utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen (bildet).

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å øke avstandsgrensen for å kunne få bostipend. Dette har skapt reaksjoner i fylker med store avstander og mange hybelboere, og Elevorganisasjonen mener kuttet bryter med gratisprinsippet i skolen.

– I enkelte distriktsfylker rammer dette kuttet hardt. Mange elever har allerede lang reisevei til skolen, og en hybel på skolestedet er ofte det eneste alternativet hvis de skal få tatt den utdanninga de ønsker. Når regjeringa gjør det vanskeligere å få bostipend vil det gå ut over elevene, sier Henriksen.

I sitt alternative statsbudsjett foreslår Ap å reversere kuttet, slik at bostipendet forblir på dagens nivå.

– Dette er ikke et kutt Ap vil være med på. Vi ønsker å skjerme distriktsfylkene, og foreslår å la bostipendet være på dagens nivå, sier Henriksen.

I dag kan elever i videregående opplæring få bostipend dersom de ikke bor hos foreldrene sine og avstanden mellom hjemmet og skolen er 40 km eller mer, eller om reisetiden er tre timer eller mer per dag. Regjeringen vil heve avstandsgrensen fra 40 til 60 km, noe som gir et kutt på 21,2 mill. kroner.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.