Har Støres genistrek punktert Venstres siste håp?

Ved å åpne for samtaler med Venstre etter valget kan Jonas Gahr Støre ha sikret seg at han slipper å ha samtaler med Venstre etter valget. Partiet kan rett og slett bli utradert på Stortinget etter Ap-lederens genistrek.

SMART TREKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) kan ha gjort det svært vanskelig for Venstre å få vippeposisjon etter stortingsvalget. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

SMART TREKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) kan ha gjort det svært vanskelig for Venstre å få vippeposisjon etter stortingsvalget. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
SMART TREKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) kan ha gjort det svært vanskelig for Venstre å få vippeposisjon etter stortingsvalget.
Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Ved å åpne for samtaler med Venstre etter valget kan Jonas Gahr Støre ha sikret seg at han slipper å ha samtaler med Venstre etter valget. Partiet kan rett og slett bli utradert på Stortinget etter Ap-lederens genistrek.

Det er få partier som har lavere popularitet i Arbeiderbevegelsen enn Venstre, og særlig partileder Trine Skei Grandes krasse utfall mot LO og fagbevegelsen gjennom flere år har gjort forholdet iskaldt.

Gjør Venstre uinteressante ved å gjøre dem interessante
Når Ap-leder Jonass Gahr Støre i et intervju med VG slår fast hvem som er aktuelle å snakke med og hvem som ikke er aktuelle å snakke med etter valget i høst, gjør han en genistrek som med stor sannsynlighet parkerer Venstre på nedsiden av sperregrensa – og som et uinteressant parti i valgets mest interessante spørsmål: Regjeringsspørsmålet.

Støre gjør rett og slett Venstre uinteressante ved å gjøre dem interessante.

Ap-lederens utsagn til VG er i seg selv ikke noe merkelig. – Jeg vil finne det naturlig å ha samtaler med Senterpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare deres syn på saker og eventuelt regjeringssamarbeid, sier Støre til VG. Og klargjør dermed at hans regjeringsprosjekt er et sentrum-venstre-prosjekt der det er nyttig å ha avklaringer blant partiene på venstresiden og i sentrum av norsk politikk.

Men av partiene Støre nevner er Venstre det partiet som er desidert minst aktuelt å ha både regjeringssamarbeid og politiske avtaler med. Til det er avstanden i politikk rett og slett for stor.

Og med utspillet sitt, lar han det være opp til de andre partiene å reagere. Dét er klokt. Og Venstres reaksjon er slett ikke uventet, tvert om.

Forutsigbar reaksjon fra Skei Grande
Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer så forutsigbart som overhodet mulig, når hun slamrer igjen døra for samtaler med Arbeiderpartiet.

Dette gjør hun, selv om Venstres velgermasse (det som er igjen av den) er svært delt i synet på de realistiske regjeringsalternativene i Norge etter valget.

En stemme på Venstre er en stemme på Frp
Mange Venstre-velgere er lei av Venstres logring og bukking for Høyre og Frp, og ønsker en kursendring i retning sentrum og Arbeiderpartiet. Fram til nå har Venstre hatt en profil der disse velgerne fortsatt har kunnet stemme Venstre uten å oppleve at «en stemme på Venstre er en stemme på Frp».

Men slik er det ikke lenger.

Når Trine Skei Grande så bombastisk smeller igjen døra for i det hele tatt å prate med Arbeiderpartiet, er det en klar melding fra Venstre – til Venstres velgere: En tilnærming i retning Arbeiderpartiet er uaktuelt.

Dermed gjenstår bare ett realistisk alternativ: En stemme på Venstre er en stemme på Frp og Høyre.

Og altså på en politisk retning som Venstre-velgerne på politikkområde etter politikkområde ikke er enig i.

Dobbel genistrek
Støres manøver har dermed satt Venstre nokså sjakk matt. Partiet har flere målinger under sperregrensa enn over sperregrensa, og ligger an til å bli et mikroparti på Stortinget. Skal partiet har reell politisk innflytelse de neste fire årene, er Venstre helt avhengig av å komme over sperregrensa på fire prosent, og dermed få sin del av utjevningsmandatene. Uten utjevningsmandater er det én eller maks to distriktsmandater Venstre kan klare, men med utjevningsmandater vil de være en gruppe på i allefall 7 eller 8 stortingsrepresentanter. Da kan de avgjøre regjeringsspørsmålet.

Men for å klare en slik oppslutning, må Venstres velgere oppleve at stemmen de gir til partiet ikke automatisk er en støtte til det regjeringsprosjektet som de er mot.

Skei Grandes svar til Støre er ikke til å misforstå: I valget mellom en Arbeiderparti-ledet regjering og dagens Høyre- og Frp-regjering, velger Venstre dagens regjering.

Dét er en klar beskjed til Venstres velgere.

Men i tillegg er det en klar beskjed til Arbeiderpartiets velgere. For bakgrunnstallene fra meningsmålingsbyråene viser at Arbeiderpartiet og Venstre – fram til nå – har en utveksling av velgere. Altså folk som vipper mellom Arbeiderpartiet og Venstre. I stor grad er det slik at Venstre havner over sperregrensa når de har et positivt bytteforhold til Arbeiderpartiet, og under sperregrensa når de avgir flere velgere til Arbeiderpartiet enn de mottar tilbake.

Det blir ikke regjeringsskifte om Venstre får bestemme
Velgerne som vipper mellom disse to partiene, er helt klare på at de vil ha regjeringsskifte.

Og med sitt utspill og Skei Grandes svar, oppnår også Jonas Gahr Støre at lekkasjen fra Arbeiderpartiet til Venstre er mye lettere å stanse. En stemme på Venstre er jo ikke en stemme på en annen regjering. Det har Venstres leder avklart.

Dermed har Støre gjort seg skyldig i en dobbel genistrek. Han har både fått Venstre til å krype ut av hiet og plassere seg soleklart sammen med Høyre og Frp – og samtidig gjort det enklere for bakkemannskapene i Arbeiderpartiet som nå skal ut på stands og husbesøk.

De litt usikre velgerne som vil ha regjeringsskifte, men som er usikker på om de skulle stemme Arbeiderpartiet eller Venstre har nå fått klart svar.

En stemme på Arbeiderpartiet er en stemme på en ny regjering og på en ny politisk retning for Norge.

En stemme på Venstre er en stemme på dagens regjering.

Dét er en veldig nyttig avklaring halvannen måned før valget.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.