Stortinget hvis Norge stemmer slik Hedmark stemmer

Har du lurt på hvordan Stortinget ville sett ut hvis hele Norge stemte som innbyggerne i Hedmark? Her er svaret!

AP OG SP VINNER: Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de store vinnerne dersom alle velgerne i Norge skulle stemme slik velgerne i Hedmark stemmer. Illustrasjon: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

AP OG SP VINNER: Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de store vinnerne dersom alle velgerne i Norge skulle stemme slik velgerne i Hedmark stemmer. Illustrasjon: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
AP OG SP VINNER: Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de store vinnerne dersom alle velgerne i Norge skulle stemme slik velgerne i Hedmark stemmer. Arbeiderpartiet ville blitt størst, med 77 stortingsrepresentanter (22 flere enn partiet faktisk har i dag)
Illustrasjon: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Har du lurt på hvordan Stortinget ville sett ut hvis hele Norge stemte som innbyggerne i Hedmark? Her er svaret!

Vi har tatt utgangspunkt i meningsmålingen som InFact gjorde på oppdrag av NRK og avisene Glåmdalen og Østlendingen, og som ble publisert 4. juli i år.

Hvis fylkestallene for Hedmark var de nasjonale tallene, ville både Arbeiderpartiet og Senterpartiet gjort brakvalg. Høyre og Frp ville vært under 20 % til sammen. Og alle andre partier ville vært under sperregrensa.

Grafikken her forteller alt:

Ap + Sp får 126 representanter
På Stortinget er det 169 representanter. Beregningen viser at Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen ville tatt 126 av disse 169 representantene!

Arbeiderpartiet ville fått 77 stortingsrepresentanter. Det er hele 22 flere enn partiet har på Stortinget i dag.

Senterpartiet ville endt med 49 representanter, en økning på 39 målt mot situasjonen i dag.

Elendige tall for regjeringspartiene
For Høyre og Frp er resultatet stikk motsatt. Om alle landets velgere hadde fordelt seg slik velgerne i Hedmark fordeler seg, hadde Høyre endt opp med 11,5 % oppslutning og bare 22 representanter – altså under halvparten av de 48 representantene partiet har på Stortinget nå.

Også Fremskrittspartiet mer enn halveres. På Stortinget har de nå 29 representanter, men beregningen viser at de kun ville fått 14 representanter dersom Norge hadde stemt som Hedmark.

Resten under sperregrensa
Ingen av de andre partiene ville kommet over sperregrensa. Hverken Krf, Venstre, SV, Rødt eller MDG måles over 4 % i Hedmark. Med tilsvarende oppslutning nasjonalt, ville ingen av disse partiene fått utjevningsmandater.

Derimot ville de klart å knipe distriktsmandater enkelte steder.

Størst av de små ville SV og Krf blitt, med to representanter hver.

Mens Venstre, Rødt og Miljøpartiet De Grønne ville sittet igjen med én stortingsrepresentant hver dersom hele Norge hadde stemt slik velgerne i Hedmark stemmer.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.