Arbeiderpartiet med ny gallupvekst

Etter tre måneder med galluptall under valgresultatet fra 2013, snur Arbeiderpartiets velgeroppslutning og peker oppover igjen hos byrået Opinion Perduco. Fra mai til juni vokser partiet med 3,2 prosentpoeng, og måles dermed klart over valgresultatet fra 2013. Målingen viser også er klart flertall for regjeringsskifte snaut tre måneder før høstens valg.

VOKSER IGJEN: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre (bildet) har grunn til å smile over nye galluptall. Partiet vokser igjen etter noen måneder med motvind blant velgerne. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

VOKSER IGJEN: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre (bildet) har grunn til å smile over nye galluptall. Partiet vokser igjen etter noen måneder med motvind blant velgerne. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
VOKSER IGJEN: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre (bildet) har grunn til å smile over nye galluptall. Partiet vokser igjen etter noen måneder med motvind blant velgerne. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Etter tre måneder med galluptall under valgresultatet fra 2013, snur Arbeiderpartiets velgeroppslutning og peker oppover igjen hos byrået Opinion Perduco. Fra mai til juni vokser partiet med 3,2 prosentpoeng, og måles dermed klart over valgresultatet fra 2013. Målingen viser også er klart flertall for regjeringsskifte snaut tre måneder før høstens valg.

Arbeiderpartiet fikk 30,8 % av stemmene ved valget i 2013, og har i Opinions målinger i mars, april og mai ligget under dette nivået. Men i juni-målingen er medvinden tilbake, og partiet øker mest av alle. Nå sier 32,6 % av velgerne at de vil stemme på Arbeiderpartiet ved stortingsvalget.

Klart flertall for regjeringsskifte
Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) har god grunn til å smile over tallene. – Denne målingen viser et klart flertall for regjeringsskifte, det er hyggelig. Norge trenger en ny regjering som får opp veksten i nye arbeidsplasser og prioriterer en god skole og trygg eldreomsorg framfor skattekutt som ikke virker, sier Støre til Avisenes Nyhetsbyrå, som er Opinion Perducos oppdragsgiver for målingen.

Også Senterpartiet går litt fram på målingen, til sitt høyeste nivå på over 20 år. Med 12,8 % oppslutning er partiet 0,7 prosentpoeng større enn i forrige måned.

SV måles til 4,1 %, og er dermed over sperregrensa for femte måned på rad.

Totalt måles de tre tidligere regjeringspartiene til 90 stortingsmandater (Ap 60, Sp 23, SV 7), noe som er klart mer enn de 85 stortingsmandatene som trengs for flertall.

I målingen får i tillegg Rødt et mandat (fra Oslo) og Miljøpartiet De Grønne fire mandater (to fra Oslo, et fra Akershus og et fra Hordaland), slik at partiene som nå er i opposisjon til regjeringen er i klart flertall i denne målingen.

Dramatisk for Frp
Høyre går noe fram i målingen sammenlignet med forrige måned. Med en oppslutning på 23,1 % er partiet imidlertid godt bak valgresultatet fra 2013, da partiet fikk 26,8 % av stemmene. Oppslutningen er derimot 1,3 prosentpoeng bedre enn i mai, men likevel er juni-tallene de nest dårligste galluptallene for Høyre hos dette byrået på halvannet år.

For Frp er tallene dramatiske. Målingen viser at kun 12,0 % av velgerne ville stemt på partiet i dag, og partiet måles for første gang lavere enn Senterpartiet på Opinion Perducos målinger.

For partiet med det villedende navnet Venstre er oppslutningen 3,5 %, og partiet havner under sperregrensa nok en gang. Selv om partiet skulle endt over sperregrensa, ville dette ikke vært nok for å redde et flertall for dagens regjeringspartiet og de to støttehjulene Venstre og Krf. Støtten til regjeringsskifte er så massiv at de ekstra utjevningsmandatene Venstre ville fått med en oppslutning over sperregrensa ikke ville vært nok til å sikre Erna Solbergs regjeringsprosjekt fire nye år.

Krf måles til 5,3 %, som er omtrent det samme som valgresultatet i 2013.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.