Kraftig galluphopp for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går fram med 3,7 prosentpoeng på en dagfersk meningsmåling. Samtidig går Høyre tilbake med 2,6 prosentpoeng og Venstre er under sperregrensa for sjette måned på rad.

BESTE VALG PÅ 28 ÅR: Norsk Regnesentral forventer at Arbeiderpartiet vil få en valgoppslutning på 33,6 %, og dermed gjøre itt beste kommunevalg siden 1987. Her ved partileder Jonas Gahr Støre som snakker med velgere på gata i Oslo. Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet

BESTE VALG PÅ 28 ÅR: Norsk Regnesentral forventer at Arbeiderpartiet vil få en valgoppslutning på 33,6 %, og dermed gjøre itt beste kommunevalg siden 1987. Her ved partileder Jonas Gahr Støre som snakker med velgere på gata i Oslo. Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet
VOKSER: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre kan glede seg over kraftig gallupvekst på juli-målingen fra Norfakta for avisene Nationen og Klassekampen.
Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går fram med 3,7 prosentpoeng på en dagfersk meningsmåling. Samtidig går Høyre tilbake med 2,6 prosentpoeng og Venstre er under sperregrensa for sjette måned på rad.

Målingen er utført av Norfakta på oppdrag for avisene Nationen og Klassekampen.

Kraftig Ap-vekst
Den største endringen fra juni-målingen, står Arbeiderpartiet for. Arbeiderpartiet går fram med hele 3,7 prosentpoeng og måles nå til 32,2 %. Målt i stortingsmandater ville dette gitt partiet 58 representanter dersom målingen var valgresultat.

Senterpartiet går tilbake, og måles til 9,7 % oppslutning mot 12,1 % i juni. Dette ville gitt 18 stortingsrepresentanter.

Og SV måles til 4,6 %, som er 0,1 prosentpoeng lavere enn i juni. Dette ville gitt 8 stortingsrepresentanter.

Miljøpartiet de Grønne måles til 3,9 % oppslutning, og ville med det fått fire stortingsrepresentanter (en fra Akershus, en fra Hordaland og to fra Oslo).

Og også partiet Rødt ville blitt representert med én person på Stortinget (fra Oslo) dersom gallupen var valgresultat. Partiet måles til bare 1,8 % oppslutning, men står likevel såpass sterkt i Oslo at et stortingsmandat derfra er innen rekkevidde. Ellers i landet er partiet uten mandatmuligheter i følge målingen.

Høyre faller
På borgerlig side er skuffelsen antagelig stor over at dagens opposisjonspartier samler hele 89 stortingsrepresentanter i målingen. Dersom dette blir valgresultatet, er det flertall for regjeringsskifte.

Og i Høyre er skuffelsen antagelig dobbel, for Høyre har målingens største tilbakegang og må tåle et fall på 2,6 prosentpoeng sammenlignet med juni måned. Statsminister Erna Solbergs parti er nå 3,9 prosentpoeng bak valgresultatet fra 2013.

Også Frp ligger bak valgresultatet fra 2013. De måles til 14,7 %, mot 16,3 % ved valget. Frp ville fått 27 stortingsrepresentanter dersom målingen var valgresultatet, og sammen med Høyres 42 representanter ville de to regjeringspartiene kun samlet 69 representanter.

Når også regjeringens to haleheng gjør svake målinger, er Erna Solberg i trøbbel to måneder før stortingsvalget. Krf har riktignok en liten fremgang fra juni-målingen (+ 0,8 prosentpoeng) og måles til 5,2 %. Men de 10 mandatene dette ville gitt partiet er ikke nok til å sikre Høyre og Frp fire nye år i regjering.

Venstre klarer heller ikke å redde regjeringen denne gangen, og for sjette måned på rad måles partiet under sperregrensa på målingene hos Norfakta. Med 3,3 % oppslutning ligger Venstre kun an til å greie to stortingsrepresentanter (fra Oslo og Akershus).

Kan Ap klare 35 %?
Sammenligner vi juli-målingen nå med juli-målingen i 2013, ser vi at Arbeiderpartiet har en klart høyere oppslutning nå enn forrige gang det gjenstod to måneder til stortingsvalget.

Den gang ble Arbeiderpartiet målt til 27,4 %. Med galluptall på 32,2 % nå er Arbeiderpartiet 4,8 % høyere enn sitt 2013-nivå. Skulle dette holde inn til valgdagen, kan vi se en oppslutning om Arbeiderpartiet på over 35 %.

For Høyre er det stikk motsatt. I juli 2013 ble partiet målt til 28,5 % og var Norges største parti. Nå måles de til 22,9 %, og ligger dermed 5,6 prosentpoeng bak 2013-nivået.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.