Ap og Sp med flertall i ny gallup

Hadde det vært valg nå, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet hatt et klart flertall på Stortinget. Dette viser en ny gallup utført av Sentio på oppdrag fra avisa Dagens Næringsliv. De to partiene ville til sammen fått 87 stortingsrepresentanter ved et valg nå, og Jonas Gahr Støre (bildet) kunne gjort seg klar for å lede en flertallsregjering.

LEDER KLART: Jonas Gahr Støre blir statsminister dersom valgresulltatet blir som denne målingen viser. Foto: Flickr.com/Arbeiderpartiet

KNALLTALL: Målingen viser dermed at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper. Foto: Arbeiderpartiet.no
KNALLTALL: Målingen viser at Jonas Gahr Støre kunne dannet flertallsregjering med dette valgresultatet, kun ved hjelp av Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper.
Foto: Arbeiderpartiet.no

Hadde det vært valg nå, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet hatt et klart flertall på Stortinget. Dette viser en ny gallup utført av Sentio på oppdrag fra avisa Dagens Næringsliv. De to partiene ville til sammen fått 87 stortingsrepresentanter ved et valg nå, og Jonas Gahr Støre (bildet) kunne gjort seg klar for å lede en flertallsregjering.

Støre ville ikke vært avhengig av andre partier enn sitt eget parti og Senterpartiet. Hverken SV, MDG, Krf, Venstre eller Rødt er nødvendige for å få regjeringsskifte og ny politisk retning for Norge, dersom denne målingen slår til.

Vekst for alle rødgrønne
Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet måles alle over valgresultatet sitt fra 2013. Aller best gjør Senterpartiet det, som måles til 15,3 %. Det er nesten en tredobling målt mot valget i 2013. Et slikt resultat ville gitt partiet 29 representanter på Stortinget, mot 10 i dag.

Arbeiderpartiet ville fått 58 stortingsrepresentanter, tre flere enn i dag. Og SV ville økt fra 7 representanter nå til 8 etter et slikt valgresultat.

MDG ville beholdt sitt ene stortingsmandat, mens målingen viser at Rødt kan bli representert på Stortinget med to stortingsmandater (begge fra Oslo).

Frp på 11-tallet
På borgerlig side er situasjonen dramatisk.

Regjeringspartiet Frp måles til kun 11 % oppslutning, en tilbakegang på hele 5,3 prosentpoeng fra valget i 2013. Partiet sviktes avvelgerne etter å ha satt norgesrekord i løftebrudd, og etter å ha innført nye avgifter som flyseteavgift mens de lovte færre avgifter dersom de havnet i regjering. Eksisterende avgifter på f.eks. drivstoff, alkohol og tobakk har også økt – stikk i strid med partiets løfter. Og velgerne ser at med Frp på topp i samferdselsdepartementet skyter det opp nye bomstasjoner som paddehatter over hele landet – til tross for partiets løfter om å avskaffe samtlige bomstasjoner dersomd e havnet i regjering.

Også regjeringspartner Høyre opplever motvind. Fra 26,8 % ved valget i 2013, måles partiet nå til 24,1 %. Dermed har Høyre og Frp kun 35,1 % oppslutning samlet.

For Venstre og Krf er tallene også håpløst dårlige. Venstre måles til 3,2 % oppslutning, og ville dermed mistet 7 av sine 9 nåværende stortingsrepresentanter. Det er kun i Oslo (Trine Skei Grande) og i Akershus (Abid Raja) Venstre nå ligger an til å få innvalgt representanter fra, men også i disse fylkene er det nokså knapp margin før Venstre er ute. I Oslo dreier det seg om ca 5.000 stemmer, mens marginen i Akershus er nede i under 800 stemmer.

I likhet med Venstre, straffes Krf av velgerne fordi de har sluppet Høyre og Frp inn i regjeringskontorene. Krf måles til kun 3,8 % oppslutning, og ville med et slikt resultat kun vært representert fra Rogaland og Hordaland. I Rogaland er mandatet tilsynelatende nokså trygt, med en stemmemargin på over 7.000 velgere. Men i Hordaland er mandatet i noe større fare, der stemmemarginen nå er på under 4.000 velgere.

Holder målingen fram til valgdagen, vil Norges statsminister hete Jonas Gahr Støre, og han vil lede en regjering som har solid flertall i Stortinget.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.