Høyre mister medlemmer – Arbeiderpartiet får flere

Høyres medlemstall faller. Partiet hadde mål om å vokse til 38.000 medlemmer i valgåret 2015. Fasiten viser i stedet en nedgang på 1.500 medlemmer, og et totalt medlemstall på 31.666 medlemmer. Samtidig setter Arbeiderpartiet ny medlemsrekord.

MISTER MEDLEMMER: Høyre og partileder Erna Solberg (bildet) må konstatere at de mister medlemmer. I valgåret 2015 forsvant 1.500 medlemmer fra partiet, samtidig med at hovedmotstander Arbeiderpartiet satt nye medlemsrekorder. Foto: Kjetil Ree/Flickr.com

MISTER MEDLEMMER: Høyre og partileder Erna Solberg (bildet) må konstatere at de mister medlemmer. I valgåret 2015 forsvant 1.500 medlemmer fra partiet, samtidig med at hovedmotstander Arbeiderpartiet satt nye medlemsrekorder. Foto: Kjetil Ree/Flickr.com
MISTER MEDLEMMER: Høyre og partileder Erna Solberg (bildet) må konstatere at de mister medlemmer. I valgåret 2015 forsvant 1.500 medlemmer fra partiet, samtidig med at hovedmotstander Arbeiderpartiet satt nye medlemsrekorder.
Foto: Kjetil Ree/Flickr.com

Høyres medlemstall faller. Partiet hadde mål om å vokse til 38.000 medlemmer i valgåret 2015. Fasiten viser i stedet en nedgang på 1.500 medlemmer, og et totalt medlemstall på 31.666 medlemmer. Samtidig setter Arbeiderpartiet ny medlemsrekord.

Høyre avholder sitt landsmøte nå til helgen, uten program eller politiske prinsipper til behandling. Derimot står flere organisatoriske saker på dagsorden.

Medlemsras
En av sakene landsmøtet skal behandle, er årsberetningen for 2015. Her fremgår det at partiet – stikk i strid med egne planer og forventninger – opplevde et medlemsras i 2015. Høyres mål for valgåret var å vokse til 38.000 medlemmer. Men når året var omme, hadde kun 31.666 medlemmer gjort opp kontingenten til partiet. Dermed er svikten på 1.500 medlemmer målt opp mot 2014. Målt opp mot planene for året, er svikten på nesten 6.500 medlemmer.

Medlemssvikten er såpass stor at den går utover Høyres partiøkonomi. Landsmøtet skal ta stilling til et forslag om å øke medlemskontingenten for å kompensere for inntektstapet som medlemsraset påfører partiet.

Rekordtall i Arbeiderpartiet
Situasjonen i Høyre står i grell kontrast til medlemsutviklingen i Arbeiderpartiet. For Arbeiderpartiet har økt medlemstallene flere år på rad, og hadde ved årsskiftet det høyeste registrerte medlemstallet på 15 år.

Med 57.602 medlemmer, er Arbeiderpartiet dermed nær dobbelt så store som Høyre målt i medlemstall.

– Jeg er utrolig glad for at så mange mennesker har tatt et aktivt valg om å støtte opp om Arbeiderpartiets verdier. Dette er svært motiverende i arbeidet på veien mot stortingsvalget 2017, har Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng tidligere sagt til partiets egne nettsider om de rekordhøye medlemstallene.

Totalt meldte 5.534 personer seg inn i Arbeiderpartiet i 2015.

Vil du melde deg inn i Arbeiderpartiet? Det tar deg ca 30 sekunder, og du kan gjøre det ved å fylle ut det korte skjemaet i høyremargen her på Sosialdemokraten.no.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.