Ap måles til 39,0 % på ny gallup

Arbeiderpartiet måles til hele 39 % oppslutning på en ny riksdekkende stortingsmåling som Opinion Perduco har utført. Omregnet i stortingsmandater betyr dette 72. Høyre og Frp oppnår til sammen også 72 stortingsmandater på målingen, og dermed er Arbeiderpartiet nå alene like stort som de to blå partiene er til sammen.

BLI MED: Fyll ut det korte skjemaet i høyre marg her på siden, og om under et minutt har du meldt deg inn i Arbeiderpartiet!

BESTE PÅ 15 ÅR: Ap gjør sin beste gallup på 15 år, og ville alene fått flere stortingsrepresentanter enn Høyre og Frp ville fått til sammen dersom det hadde vært valg nå. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet.no
BESTE PÅ 15 ÅR: Ap gjør sin beste gallup på 15 år, og ville alene fått like mange stortingsrepresentanter som Høyre og Frp ville fått til sammen dersom det hadde vært valg nå. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet.no

Arbeiderpartiet måles til hele 39 % oppslutning på en ny riksdekkende stortingsmåling som Opinion Perduco har utført. Omregnet i stortingsmandater betyr dette 72. Høyre og Frp oppnår til sammen også 72 stortingsmandater på målingen, og dermed er Arbeiderpartiet nå alene like stort som de to blå partiene er til sammen.

Dette er Arbeiderpartiets beste meningsmåling på 15 år hos dette byrået, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Opp 4,2 prosentpoeng
Arbeiderpartiet hopper 4,3 prosentpoeng fra forrige måned, og måles altså nå til hele 39,0 %. Ikke siden 1999 har partiet sett bedre gallup-tall hos Opinion.

Målingen umiddelbart etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya viste en Ap-oppslutning på 38,5 %, og var til nå den høyeste oppslutningen Ap har hatt de siste 15 årene. Men i dagens gallup passerer Ap dette resultatet.

Samtidig faller både Høyre og Frp. Høyres tilbakegang er på 1,6 prosentpoeng fra forrige måned, og Frp går tilbake 0,5 prosentpoeng. De to blå partiene måles dermed til henholdsvis 25,9 % og 13,8 % oppslutning – totalt 39,7 %. Samlet har dermed Høyre og Frp marginalt høyere oppslutning enn Arbeiderpartiet, men blir likt representert i Stortinget på grunn av den geografiske fordelingen av mandatene.

– Effekt av statsbudsjettet
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier til ANB at målingen må sees i lys av statsbudsjettet som regjeringen nylig har lat fram.

– Statsbudsjettet hadde en unorsk sosial profil. Det rimer ikke med kutt i barnetillegg for uføre når du samtidig gir stor skatteletter til de rike. Når regjeringen fører en sosial profil som folk ikke ønsker, går velgerne til Arbeiderpartiet, sier Støre.

Målingen ble tatt opp i perioden 7. oktober – 13. oktober, mens statsbudsjettet ble lagt fram 8. oktober. Opinions måling er dermed den første som i hovedsak er tatt opp etter at innholdet i statsbudsjettet ble kjent for velgerne.

Senterpartiet øker
Begge regjeringspartiene faller på målingen, og det samme gjør de to støttepartiene på borgerlig side.

Venstre mister 10 % av sine velgere fra september, og noterer seg for en oppslutning på 4,5 % (ble målt til 5,0 % i forrige måned). Krf går tilbake fra 5,0 % sist til 4,4 % nå.

På rødgrønn side øker Senterpartiet sin oppslutning. Partiet endte under sperregrensa forrige måned, med en oppslutning på 3,8 %. Nå øker partiet sin oppslutning med 0,8 prosentpoeng og måles til 4,6 % .

Senterpartiet er dermed Norges fjerde største parti i følge denne målingen.

SV og Miljøpartiet De Grønne måles begge til en oppslutning under sperregrensa på 4 % i denne målingen fra Opinion Perduco.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.