Rekordgallup for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet måles til rekordnivå på den nyeste gallupen som Norstat har gjort for NRK. Partiet får nå sin høyeste oppslutning på nesten 30 år!

BLI MED: Vil du bli med i Arbeiderpartiet? Fyll ut det korte skjemaet i høyre marg på siden her, og på under et minutt har du blitt medlem!

REKORDOPPSLUTNING: Arbeiderpartiet måles til sitt beste nivå siden 1985 på fersk NRK-gallup, med en oppslutning på 37,6 %. I flere fylker tilsvarer dette over 50 % Ap-oppslutning. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
REKORDOPPSLUTNING: Arbeiderpartiet måles til sitt beste nivå siden 1985 på fersk NRK-gallup, med en oppslutning på 37,6 %. I flere fylker tilsvarer dette over 50 % Ap-oppslutning. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet måles til rekordnivå på den nyeste gallupen som Norstat har gjort for NRK. Partiet får nå sin høyeste oppslutning på nesten 30 år!

I målingen klatrer Arbeiderpartiet til hele 37,6 % oppslutning. Dette er kun 0,2 % under oppslutningen samme byrå målte for Arbeiderpartiet rett etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya i 2011. Ser vi bort fra den enkeltmålingen og den helt spesielle situasjonen den ble tatt opp under, må vi helt tilbake til 1985 for å finne høyere oppslutning om Arbeiderpartiet på NRKs målinger.

Opp 3,3 prosentpoeng
Målingen viser at Arbeiderpartiet har økt fra 34,3 % oppslutning i august til 37,6 % oppslutning i september – en framgang på hele 3,3 prosentpoeng. Arbeiderpartiet er dermed alene nesten like stort som de to regjeringspartiene Høyre og Frp er til sammen!

Høyre måles til 25,8 % i gallupen, og Frp måles til 13,3 %. Dermed har de to partiene støtte fra 39,1 % av velgerne, kun marginalt foran Arbeiderpartiets oppslutning alene.

Både SV, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og til dels Krf opplever å balansere på nivåer rundt sperregrensa. Alle disse fem partiene måles til oppslutning mellom 3,2 % (SV) og 5,9 % (Krf).

14 flere stortingsrepresentanter
For Arbeiderpartiet ville et valgresultat i tråd med denne målingen gitt partiet 69 stortingsrepresentanter, en økning på 14 sammenlignet med de 55 representantene partiet har i dag.

Høyre ville mistet to representanter og Frp ville mistet fem representanter.

På grunn av måten valgordningen er lagt opp, ville Høyre og Frp dermed hatt bare én eneslig representant mer enn Arbeiderpartiet på Stortinget med et slikt resultat (70 for de to blå, 69 for Arbeiderpartiet).

52,7 % i Hedmark
Sosialdemokraten.no har sett nærmere på hvordan Arbeiderpartiets rekordoppslutning fordeler seg på fylkene. Gjennom å bryte ned resultatet på fylkene, ser vi at Arbeiderpartiet har enorm oppslutning i flere fylker:

Hedmark har Arbeiderpartiet en oppslutning på 52,7 % og ville med et slikt resultat fått fire av fylkets seks distriktsmandater på Stortinget.

Nord-Trøndelag gir denne riksgallupen en regional oppslutning for Ap på 51,1 %. Arbeiderpartiet ville fått tre av fylkets fire distriktsmandater.

I Oppland viser nedbrytningen en Ap-oppslutning på 50,0 %.

Og i Finnmark tilsvarer et slikt riksresultat en Ap-oppslutning på 48,6 %. Akkurat som i Nord-Trøndelag ville Arbeiderpartiet med et slikt resultat hatt tre av fylkets fire distriktsrepresentanter.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.