Ap passerer Høyre og er størst i Oslo

Ny gallup viser at Arbeiderpartiet har passert Høyre i Oslo. Med knapp margin er Arbeiderpartiet hovedstadens største parti igjen, etter å ha blitt slått av Høyre med nesten tre prosentpoeng ved kommunevalget høsten 2011. SV og Miljøpartiet De Grønne vokser i målingen, og gjør det spennende med tanke på et skifte fra blått til rødt i Oslo ved kommunevalget neste høst.

STØRST: Arbeiderpartiet og fylkesleder Jan Bøhler (bildet) kan glede seg over å være største parti i Oslo igjen. En ny gallup viser at Oslo kan være på vei mot maktskifte neste høst, etter at høyresiden har styrt byen i 31 av de siste 36 årene.

STØRST: Arbeiderpartiet og fylkesleder Jan Bøhler (bildet) kan glede seg over å være største parti i Oslo igjen. En ny gallup viser at Oslo kan være på vei mot maktskifte neste høst, etter at høyresiden har styrt byen i 31 av de siste 36 årene. Foto: Wikipedia

Ny gallup viser at Arbeiderpartiet har passert Høyre i Oslo. Med knapp margin er Arbeiderpartiet hovedstadens største parti igjen, etter å ha blitt slått av Høyre med nesten tre prosentpoeng ved kommunevalget høsten 2011. SV og Miljøpartiet De Grønne vokser i målingen, og gjør det spennende med tanke på et skifte fra blått til rødt i Oslo ved kommunevalget neste høst. 

Det er Aftenposten som har bestilt målingen, som er utført av Respons Analyse og publisert i Aftenposten 7. januar.

Ap størst
Tallene  gjør at Aps fylkesleder Jan Bøhler (bildet) og resten av Oslo Arbeiderparti kan glede seg over å igjen være største parti i hovedstaden. Marginen er imidlertid knappest mulig: Arbeiderpartiet måles til 32,7 % oppslutning, mens hovedmotstander Høyre oppnår 32,6 %.

Dermed har Høyre falt med 3,1 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2011.

Arbeiderpartiet står omtrent på stedet hil sammenlignet med kommunevalget, da partiet oppnådde 0,4 prosentpoeng høyere oppslutning enn det denne målingen viser.

Vekst for SV og MDG
I Oslo bystyre er det Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne som utgjør opposisjonen, mens posisjonen består av partiene Høyre, Venstre og Krf – som byrådet utgår fra. I tillegg er Frp støtte- og samarbeidsparti for byrådet i de fleste saker.

Interessant er det at samtlige byrådspartier går tilbake i målingen. Størst er fallet for Høyre, mens det er mer marginale tilbakeganger for Venstre og Krf. Samlet viser målingen at byrådspartienes popularitet er svekket etter valget.

På venstresida øker SV sin oppslutning fra 6,3 % ved valget i 2011 til 7,3 % nå. Miljøpartiet De Grønne mer enn dobler sin oppslutning i Oslo og ville faktisk endt med 3 bystyrerepresentanter dersom målingen var valgresultatet – mot 1 i dag.

Samtidig faller Rødt fra 3,6 % ved kommunevalget til 2,3 % nå.

Små endringer kan vippe flertallet
I Oslo har Høyre nå styrt Oslo i 31 av de siste 36 årene, i varierende koalisjoner med Frp, Venstre og Krf. Målingen viser at det er små endringer som skal til for å endre på dette ved kommunevalget i 2015.

Hvis målingen hadde vært valg ville partiene Høyre, Frp, Venstre og Krf fått 31 av de totalt 59 bystyremandatene i Oslo. Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG ville endt med 28. Dersom venstresida klarer å løfte seg marginalt og vinne oppslutning nok til å hente to nye mandater i tida fram mot valget om drøyt halvannet år, er det duket for maktskifte i hovedstaden.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.